RTL-topman Galjaard hekelt criticasters

RTL-topman Galjaard hekelt criticasters

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

RTL-baas Erland Galjaard heeft er flink de balen van dat de programma's van 'zijn' zenders steeds zo bekritiseerd worden. "Wij krijgen al kritiek voor er een seconde is gezien", zegt hij maandag in het AD. Galjaard doelt vooral op pestprogramma Poject P.

"Je moet de mailtjes eens lezen van die kinderen van Project P. Over hoe ontzettend geholpen die zich voelen'', zegt de 56-jarige topman. "We doen ook aan nazorg. Maar ach, dat wil niemand meer horen.''

Volgens Galjaard heerst er een sfeer waarbij elke keer als RTL iets nieuw probeert de zender 'een bak stront over zich heen krijgt'. "Zogenaamde deskundigen schreeuwen al bij voorbaat moord en brand dat wij over de rug van mensen, kinderen zelfs, kijkcijfers willen scoren. Zo is het niet. Wij lezen gewoon de krant, kijken wat er gebeurt in de wereld. Ja, we maken amusement met programma's als Ik hou van Holland, maar óók programma's waarin we maatschappelijke thema's aankaarten. Waar mensen nu mee worstelen. Overgewicht, de financiële crisis, pestgedrag, de Voedselbank.''

Galjaard vindt ook dat er met twee maten wordt gemeten, vooral als het gaat om de publieke omroepen. "'Bij Uit de kast worden ouders nota bene onder valse voorwendselen gefilmd. En dan zegt zoonlief: 'mam, pap, ik ben homo'. Als wij dat zouden doen, roept iedereen: exploitatie!"

Boer Zoekt Vrouw noemt Galjaard 'gewoon een datingshow'. "Maatschappelijke relevantie: nul. Herkenning en plezier en mooie televisie: honderd."

Een van de publieke omroepen benaderde Galjaard naar zijn zeggen voor een topfunctie. Dat kwam volgens hem vooral door het succes van Project P. "Wij voelen veel beter aan wat er speelt in de samenleving", vindt hij. Toch heeft Galjaard uiteindelijk voor de functie bedankt. "Ik heb het niet gedaan. Daar moet alles over zes schijven langs bestuurtjes en stichtingsbazen. Hier schakel ik veel sneller."

Door: Novum