Internationaal viswedstrijd ‘Fish O Mania’ ruim vijf uur live bij RTL 7

Internationaal viswedstrijd ‘Fish O Mania’ ruim vijf uur live bij RTL 7

Geschreven door Pieter Jongsma

Voor het tweede jaar op rij is op zondag 13 juli bij RTL 7 het gerenommeerde ‘Fish O Mania’ te zien. Nederland vaardigt twee deelnemers af naar hét grootse visspektakel ter wereld, wat sinds 1994 wordt georganiseerd, met als hoofdprijs 10.000 pond.

Dit keer komen wedstrijdtoppers Dieter Friedrichs en Jurgen Spierings voor Nederland uit en zetten zij alles op alles om zoveel mogelijk zware vissen aan de haak te slaan in vijf uur tijd.

Vorig jaar plaatste Jurgen zich eveneens voor de internationale wedstrijd. Dit was toen samen met visprofessional Arjan Klop. Dit keer zet Arjan zijn viskennis op een andere manier in, hij becommentarieert de wedstrijd bij RTL 7 samen met Robbert Reimering. Bijzonder is dat er dit jaar een live-schakeling is met ‘Vis TV’-presentator Ed Stoop. Hij is ter plaatse om verslag te doen van het laatste nieuws aan de vermaarde Arena-vijver van de Cudmore Fisheries.

Om de kijker alvast op te warmen, wordt voorafgaand aan het live verslag van ’Fish O Mania’ een speciale uitzending van ‘Vis-TV’ uitgezonden, één die geheel in het teken staat van het prestigieuze visevent.

‘Fish O Mania’ onderscheidt zich ten opzichte van andere ‘traditionele’ viswedstrijden door elk half uur het gewicht van de gevangen vissen te wegen in plaats van eenmaal op het eind. Hierdoor kan de wedstrijd per half uur er compleet anders uitzien. In 1996 zorgde dat ervoor dat tot op het laatste moment vijf vissers onderling eindigden met slechts 365 gram verschil.

Biografie
Dieter Friederichs uit het Limburgse Schinveld is een veelvoudig international en wedstrijdtopper. Hij staat bekend als een uiterst secuur visser die geraffineerd te werk gaat met zeer dunne lijnen, kleine haken en lichte pennetjes. Hoge ogen gooide Dieter tijdens de Wereld- en Europese Kampioenschappen in Zuid-Europa waar hij op zeer beheerste wijze karpers wist te temmen.

Jurgen Spierings uit s 'Gravenmoer, is eveneens meervoudig international en gespecialiseerd in vissen in kleine, afgesloten vijvers/plassen met een hoog bestand aan karpers/cypriniden. Vorig jaar eindigde Jurgen op een individuele 4e plaats, zo ook het Nederlandse team waarin Jurgen toen samen met Arjan Klop een koppel vormde.

Ed Stoop, afkomstig uit Den Haag, is hét gezicht van sportvissend Nederland. Naast zijn werk voor Sportvisserij Nederland is Ed presentator van het sinds 1996 lopende RTL 7-programma ‘Vis TV’. Hij deed mee aan diverse wedstrijden en heeft zijn sporen daarmee verdiend in de sportvisserij.

Speciale uitzending van ‘Vis TV’ zondag 13 juli om 09.30 uur en 12.30 uur
‘Fish O Mania’ zondag 13 juli tussen 13.00 uur en 18.15 uur