Mary Heylema uit Amsterdam wint Poëziewedstrijd NCRV

Mary Heylema uit Amsterdam wint Poëziewedstrijd NCRV

Geschreven door Pieter Jongsma

Het gedicht 'Anders' geschreven door Mary Heylema uit Amsterdam is verkozen als winnaar vain de Poëziewedstrijd NCRV 90 jaar. Ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de NCRV op 15 november heeft de NCRV samen met de Vermeulen Brauckman Stichting een poëziewedstrijd georganiseerd. Inspiratiebron was de Bijbeltekst Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Een tekst over toekomst en dat is ook het thema van 90 jaar NCRV.

Juryvoorzitter en NCRV-presentator Joris Linssen reikte tijdens de jubileumdag op zaterdag 15 november de hoofdprijs uit aan Mary Heylema uit Amsterdam . Het gedicht van Marijke van Hooff uit Hoeven kreeg de tweede prijs en de elfjarige Jasmijn van der Meulen uit Hoogeveen ontving een aanmoedigingsprijs.

De jury heeft vanwege die grote hoeveelheid inzendingen, samen met de Vermeulen Brauckman Stichting, besloten om meerdere prijzen uit te reiken. Naast de hoofdprijs een tweede prijs en een aanmoedigingsprijs. Er werden meer dan 750 gedichten ingestuurd.

De jury kende Mary Heylema de hoofdprijs toe voor haar gedicht 'Anders' omdat zij vrij en origineel met het thema en de Bijbeltekst is omgegaan. De wereld in het gedicht lijkt aanvankelijk alledaags, beschreven in gewone, zuivere taal, maar langzamerhand sluipt er subtiel een mysterie in het gedicht en word je als lezer, hoorder daarin meegenomen. Het wordt anders. Het spel van beelden in het gedicht sprak de jury zeer aan en ook de laatste woorden van het gedicht: "En alles wacht..."

Anders

Ons huis is wit, de tuin is wit, de wegen zijn wit.
Langzaam lopen, de wereld is anders,
de aarde lijkt van glas.

In het gras bij de boom een paard,
zijn hoofd draait mee met mij. Dag, dier!
Mijn mond maakt nieuwe letters in de lucht,
zelfs mijn woorden zijn wit.

De akker hard onder mijn voeten.
Het zwart vergeten hoe het heet,
het groen weet ook zijn naam niet meer.
De hemel speelt waar ben ik?
En alles wacht...

De jury bestond uit Saskia de Jong (tot voor kort hoofdredacteur Het Vermoeden en theologe), Hijlco Span (NCRV-presentator Schepper & Co en neerlandicus), Willem van der Meiden (bestuurslid Vermeulen Brauckman Stichting en communicatiedeskundige) en dichters Diet Groothuis en Karel Eykman.

De winnende gedichten worden gepubliceerd in de NCRV- gids en zijn op maandag 17 november te horen in het radioprogramma Schepper & Co (NPO Radio 5, 18.00-19.00 uur).