Dekker: grijs gebied rond amusement blijft bestaan

Dekker: grijs gebied rond amusement blijft bestaan

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

De politiek moet zich niet mengen in de inhoud van de programma's van de publieke omroep, maar de politiek kan wel degelijk een taakopdracht geven. Dat zei staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) maandag naar aanleiding van zijn plannen om minder amusement toe te staan op de publieke televisie.

Tegelijk verwacht hij dat er altijd een grijs gebied blijft bij de concrete invulling van televisieprogramma's. "Het zal niet altijd scherp zijn en er zal soms discussie over blijven", zei Dekker. De meerwaarde op de publieke zenders ligt voor hem in informatie, cultuur en educatie. "Amusement als middel hiervoor mag, maar niet als doel", zei hij.

Kritiek
De staatssecretaris zei dat hij bewust enkele titels van ongewenste amusementsprogramma's had genoemd om een indruk te geven van de scherpere taak. De Kamer had daar kritiek op.

Geheime deals
Dekker zei verder dat de publieke omroepen in de toekomst geen geheime deals meer mogen sluiten met aanbieders van televisieprogramma's of over sportbeelden. Hij vindt dat helder moet zijn wat de omroepen uitgeven aan programma's en sportwedstrijden, omdat de belastingbetaler het recht heeft om te weten waar het geld aan wordt besteed.

Dat betekent niet dat per programma gemeld zal worden wat het kost, maar de omroepen moeten er transparant over zijn. "Dat moet voorkomen dat er met belastinggeld wordt gesmeten", aldus Dekker.

Door: Novum

Lees ook:
VVD wil openheid over deal uitzenden voetbal
Mening Dekker over vermaak op tv valt slecht