Van zigzaggen tot blindzoom en schulpsteek in ‘Door Het Oog Van De Naald’ bij RTL 4

Van zigzaggen tot blindzoom en schulpsteek in ‘Door Het Oog Van De Naald’ bij RTL 4

Geschreven door Pieter Jongsma

Zolderkamers vol met stoffen, ritsen en patronen en keer op keer de mooiste naaicreaties neerzetten met de uiterste precisie.

Tot voor kort waren hier de creatieve naaiduo’s uit het nieuwe televisieprogramma ‘Door Het Oog Van De Naald’ te vinden.

Vanaf 28 januari zetten deze verborgen vakmannen en –vrouwen hun eerste stappen vóór de camera. Onder toeziend oog van de vakjury, bestaande uit couture specialiste Nelleke Rimmelzwaan en fashion- en lifestyledeskundige Maik de Boer, zetten de naaivirtuozen hun naaimachine én -vaardigheden in de spotlights bij RTL 4.

Elke woensdag strijden tien duo’s tegen elkaar aan de hand van verschillende (naai)opdrachten. Het koppel dat de vakjury niet weet te overtuigen, moet het veld ruimen. Er is immers alleen plek in de finale voor de drie allerbeste naaisetjes. Zij krijgen de kans om naar huis te gaan met dé naaimachine van hun dromen, een masterclass van Addy van den Krommenacker, een gast-hoofdredacteurschap van het grootste tijdschrift voor zelfmaakmode én een jaar lang gratis stoffen en fournituren. Nicolette van Dam neemt de presentatie voor haar rekening.

In elke aflevering is te zien hoe de duo’s twee naaiopdrachten krijgen. Eén trendopdracht (een kledingstuk dat anno 2015 niet mag ontbreken in je kledingkast) en één opdracht die ze maken voor een BN’er. De naaikoppels hebben allen hetzelfde startpunt: het patroon is immers identiek. Alleen de manier hoe ze het kledingstuk vervaardigen, maakt duidelijk wie de naaimachine het best weet te bedienen.

De haviksogen van Maik en Nelleke missen namelijk geen enkel scheef stiksel... Ieder van de juryleden heeft zo zijn eigen specialiteit. Zo let Maik op de ‘WOW-factor’ van het kledingstuk. Is het wel trendy genoeg? En wat doet het voor je figuur? Terwijl Nelleke op haar beurt let op de naaitechniek. Is het stiksel wel recht? En is een blinde rits ook wel echt blind of kun je deze toch nog zien?

In de eerste aflevering zetten de duo’s hun tanden in een opdracht om een kort sexy jurkje te maken dat geïnspireerd is op Barbie. De verschillen tussen de koppels worden direct duidelijk. Zo kiest Frank liever voor een print over the top, terwijl ‘zijn’ Petra toch meer voor ‘gewoontjes’ gaat. Welk duo weet de jury te overtuigen om als enige een streepje vóór te hebben in de tweede opdracht: een persoonlijke doorpas met Dennis Weening.

De RTL 5-presentator mag het spits afbijten en is de eerste waar de naaisetjes een opdracht voor mogen maken: een hoodie oftewel een stoere capuchontrui. Want volgens Dennis is dat het enige wat nog ontbreekt in zijn kledingkast…Samen met de jury beoordeelt hij alle hoodies, want de winnende creatie moet vooral ook de goedkeuring van de vakjury krijgen. Het allerbeste duo plaatst zich direct voor de volgende aflevering, voor de overgeblevenen betekent dit een bloedstollende eliminatieronde. Voor de creatie die onder de ‘zwarte koker’ zit, valt letterlijk het doek.

Vanaf woensdag 28 januari wekelijks tussen 20.30 uur en 21.30 uur bij RTL 4.

Bekijk Door Het Oog van de Naald op TVblik.nl/door-het-oog-van-de-naald