Schaep Ahoy vanavond in première op NPO 1

Schaep Ahoy vanavond in première op NPO 1

Geschreven door Daniël Schalk

Vanavond begint het vijfde seizoen van de succesvolle Schaep-reeks. Na 't Schaep met de 5 pooten, 't Vrije Schaep, 't Spaanse Schaep en 't Schaep in Mokum gaat vanavond Schaep Ahoy in première. In het nieuwe seizoen van de succesvolle serie gaan de vrienden op een cruise op de Rijn.

Door krijgt van Kootje een cruise aan boord van de MS Alexander door eigen land cadeau. De privacy van dit romantisch bedoelde uitje is al snel ver te zoeken wanneer Amsterdamse hun vrienden ook aan boord blijken te gaan.

Wanneer kort na het uitvaren de kapitein met hartklachten het schip horizontaal verlaat, is het Arie die, na luidkeels aandringen van Riet, het roer overneemt. Vanaf de eerste aflevering zijn er veel vragen bij de vrienden. Hoe komt Kootje eigenlijk aan de kaartjes voor deze cruise? En hoe geschikt is Arie voor de functie van kapitein als blijkt dat hij niet kan zwemmen? Is het zeeziekte of iets anders waar Lukas last van heeft nadat hij stuurman Barend ontmoet heeft? En waar is Lena eigenlijk?

In de tweede aflevering legt Arie de boot aan wal in de gastvrije Hanzestad Deventer, waar colporteur Cees zijn vaste verkoopavond aan boord organiseert. Tijdens deze avond vol römertopf, snelkookpannen en door NASA ontwikkelde electromagnetisch geladen armbanden heeft Riet al snel een winstmakend dealtje gesloten met Cees. Ondertussen mist Huip de tweeling en blijkt hij geen zeebenen te hebben. Blijft hij aan boord? Valt Lena voor de charmes van ‘Cees-met-een-C’? En waar komt het nachtelijk gedrup vandaan waar Ko slapeloze nachten door beleeft?

In de derde aflevering ligt de boot noodgedwongen een nacht in het Tjeukemeer, waar Lukas het initiatief neemt om met het hele gezelschap een moordspel te spelen. Een verkleedkist vol jaren ’30 kleding en de mysterieuze medepassagier meneer Frantzen zijn het begin van een avond vol mysterie en spanning. Het moordspel neemt een opmerkelijke wending waarvoor de waterpolitie inspecteur Hoffman aan boord brengt.

In acht afleveringen varen Door, Kootje en hun vrienden langs onder meer Volendam, Maastricht, Deventer en de Friese meren. Ook in deze reeks zingen ze weer tal van bekende Nederlandse liedjes, zoals Dromen zijn bedrog, van Marco Borsato, Terug naar de kust, van Maggie MacNeal, Het is een nacht, van Guus Meeuwis, en een Volendammer palingsound-medley.

De hoofdrollen worden ook in het vijfde seizoen vertolkt door Pierre Bokma, Loes Luca, Marc-Marie Huijbregts, Georgina Verbaan, Ton Kas, Jenny Arean, Laus Steenbeeke en Bianca Krijgsman. Het is het eerste seizoen zonder Carry Tefsen, die vier seizoenen lang in de huid van Opoe Withof kroop. Opoe overleed twee seizoenen geleden maar was vorig seizoen als geest van de partij.

Verder spelen onder andere Guy Clemens, Peter Blok, Ellen Pieterse en Katja Schuurman een gastrol in de vijfde serie van de Schaep-reeks. Het scenario is, net als in de vorige seizoenen, geschreven door Frank Houtappels, bekend als scenario schrijver van Gooische vrouwen en Ja zuster, nee zuster.

Schaep Ahoy is vanaf vanavond, elke zaterdag, om 21:10 uur te zien NPO 1.

Bekijk Schaep Ahoy op TVblik.nl/t-schaep-ahoy