Lieke van Lexmond met nieuw seizoen van ‘Mijn Leven In Puin’

Lieke van Lexmond met nieuw seizoen van ‘Mijn Leven In Puin’

Geschreven door Pieter Jongsma

1 op de 20 mensen in Nederland is een problematische verzamelaar. In het RTL 4-programma ‘Mijn Leven In Puin’ is te zien hoe deze verzamelwoede verstrekkende gevolgen kan hebben.

Van gevaarlijke situaties in huis tot een leven in compleet isolement, waarbij de directe omgeving vaak dezelfde bittere conclusie trekt: de spullen, troep en zelfs vuilnis zijn belangrijker dan zijzelf. Vaak wordt gedacht dat met het opruimen van de woning het probleem weg is.

De echte oplossing van de verzamelstoornis blijkt echter te liggen bij het bieden van psychologische hulp. Presentatrice Lieke van Lexmond staat samen met deskundigen klaar om mensen met een verzamelstoornis voor de lange termijn te helpen. Dit doet zij met psychologe en hoarding-expert Jory Schoondermark en ontruimingsdeskundige Henk Plenter. ‘Mijn Leven In Puin’ is vanaf dinsdag 28 april acht weken lang te zien bij RTL 4.

In deze nieuwe serie begeleidt psychologe Jory de mensen met een verzamelstoornis middels therapie. Bovendien legt zij aan de omgeving van de hamsteraar uit waarom het zo moeilijk is om afstand te doen van spullen. Want juist voor familie en vrienden is de schrijnende situatie waarin hun geliefde leeft moeilijk om aan te zien. Iemand met een verzamelstoornis laat zich namelijk niet graag helpen. De psychologe laat zowel aan de verzamelaar als de familie zien hoe de stoornis het beste aangepakt kan worden bij het opruimen van het huis.

Jory heeft ruime ervaring als diagnosticus en behandelaar bij het Academisch angstcentrum van Altrecht ggz. Hier worden problematische verzamelaars behandeld. Voor het RTL 4-programma wordt Jory ondersteund door deze gespecialiseerde afdeling van Altrecht ggz. Professionals van deze afdeling staan haar bij daar waar nodig en zorgen voor passende nazorg, ook als het programma is afgelopen.

Henk Plenter heeft 40 jaar lang voor de GGD in Amsterdam gewerkt, waar hij ruim 1.600 woningen heeft opgeruimd (en in het ergste geval ontruimd). Dankzij zijn jarenlange ervaring kan Henk een gedegen inschatting maken of een situatie onhoudbaar en gevaarlijk is. Niet alleen voor de bewoner zelf, maar ook voor de directe omgeving zoals de buren. Henk ziet er op toe dat de woning weer leefbaar wordt. Dit doet hij samen met een team van ontruimers en schoonmakers.

In de eerste aflevering van ‘Mijn Leven In Puin’ maakt de kijker kennis met Tatjana, een 41-jarige, alleenstaande moeder. Samen met haar 12-jarige dochter woont ze in een klein arbeidershuisje dat volgepakt staat met spullen. Tatjana jaagt op koopjes en hoopt daarmee geld te besparen, maar ze slaat door met kopen en het liefst slaat ze alles in veelvoud in. Haar omgeving ziet dat ze ten onder gaat aan haar koopdrang en dat het zo niet verder kan. Het huis staat zo vol dat zelfs het kamertje van haar dochter niet meer begaanbaar is en het meisje noodgedwongen bij haar moeder in bed slaapt. Tatjana wordt door het team van Lieke van Lexmond geholpen. Aan psycholoog Jory Schoondermark de taak om Tatjana te laten inzien dat het nu tijd is om keuzes te gaan maken.

Vanaf dinsdag 28 april tussen 20.30 uur en 21.30 uur bij RTL 4
Bekijk Mijn Leven in Puin op TVblik.nl/mijn-leven-in-puin