Seizoensoverzicht: Lekker Nederlands & We Are Family

Seizoensoverzicht: Lekker Nederlands & We Are Family

Geschreven door Sebastiaan Boers

Een nieuwe zaterdagavond van SBS6 is een feit. 

Op zaterdagavond 18 april start bij SBS6 het nieuwe programma Lekker Nederlands. In dit nieuwe muziekprogramma gaan JURK! (bestaande uit Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven) de muzikale strijd aan met Nick & Simon.

Het is aan beide teams de opdracht om bestaande hits om te zetten tot een nieuwe Nederlandse hit. Dit programma is in handen van presentatrice Do. De zangeres en presentatrice kan haar lachen moeilijk inhouden om de hilarische teksten van beide teams. Een prima gekozen presentatrice voor dit nieuwe programma.

Niet alleen Lekker Nederlands is nieuw, ook We Are Family is nieuw. Deze talentenjacht kent alleen maar winnaars en is daarmee ''uniek'' te noemen. Hele familie's mogen voor de jury optreden. Deze talentenjacht kent geen verliezers, iedereen die meedoet krijgt een prijs. Dit programma ligt in de handen van Jochem van Gelder. Het programma is niet het succes waar SBS6 op hoopte.

De eerste aflevering van Lekker Nederlands is meteen een groot succes. In totaal zagen 1.024.000 mensen dit muziekprogramma. Met deze kijkcijfers stond de eerste aflevering op de zevende plek in de kijkcijfer top 25. Een ander nieuw programma bij SBS6, We Are Family, ging met 411.000 kijkers van start. Daarmee eindigde We Are Family op plek 22 in de kijkcijfer top 25.

Aflevering twee leverde wat kijkers in voor Lekker Nederlands. Op 25 april keken er 806.000 mensen naar Lekker Nederlands. De concurrentie was volop aanwezig, maar toch bleef het muziekprogramma overeind staan. Met deze kijkcijfers stond Lekker Nederlands op plek 11 van best bekeken programma's van die zaterdagavond.

We Are Family wist met haar tweede aflevering kijkers te winnen. De tweede aflevering werd bekeken door 424.000 kijkers. Met die kijkcijfers stond We Are Family op plek 21 in de kijkcijfer top 25. Toch is van een succes nog geen sprake.

Beide programma's leverden in de derde aflevering kijkers in. In totaal keken er 2 mei 651.000 kijkers naar de derde aflevering van Lekker Nederlands. Dat zijn er bijna 200.000 kijkers minder. In deze aflevering krijgt JURK! hulp van Kim-Lian van der Meij. De derde aflevering van Lekker Nederlands stond op plek 13 in de kijkcijfer top 25.

Ook een daling voor We Are Family. In totaal keken er 391.000 mensen naar deze talentenjacht.Door deze daling moest We Are Family het doen met plek 21, net als een week eerder. Opnieuw geen succes voor deze talentenjacht. De concurrentie rond 20.30 uur bleek opnieuw te sterk.

Een lichte stijging voor Lekker Nederlands in de vierde aflevering. In totaal keken er op 9 mei 677.000 mensen naar de vierde aflevering. Opnieuw stond Lekker Nederlands op plek 13 in de kijkcijfer top 25 van die zaterdagavond. Dankzij Rene Froger werd deze aflevering gewonnen door JURK! Ook presentatrice Do zong met JURK!, helaas voor JURK! ging de winst van die bewuste ronde naar Nick & Simon.

De daling voor We Are Family zette ongehinderd voort. De vierde aflevering werd bekeken door 319.000 kijkers. Dat leverde Jochem geen plek op in de kijkcijfer top 25. Daarmee was het de slechts bekeken aflevering tot nu toe. Slechter dan dit kon haast niet, maar dit bleek toch niet helemaal waar te zijn.

Zaterdag 16 mei kwam Lekker Nederlands weer boven de 800.000 kijkers uit. In totaal keken er 804.000 mensen naar de vijfde aflevering. Dat leverde Lekker Nederlands de negende plek op in de kijkcijfer top 25. De vijfde aflevering werd dan ook gewonnen door JURK!

Opnieuw een tegenvaller voor We Are Family. Dat wist slechts 303.000 mensen te boeien. Opnieuw geen notering in de kijkcijfer top 25 voor Jochem. Het is de minst bekeken aflevering tot nu toe. De concurrentie was ook deze zaterdag volop aanwezig, wat deze talentenjacht niet veel goeds gedaan heeft.

Wegens de finale van het Eurovisie Songfestival besloot SBS6 om de zesde aflevering van beide programma's een week te verschuiven. In plaats hiervan zond SBS6 de film Zookeeper uit en verschoof de laatste afleveringen van beide programma's een week uit. 

De laatste aflevering van Lekker Nederlands, op 30 mei, werd bekeken door 716.000 mensen. Daarmee houdt Lekker Nederlands een vaste groep kijkers vast. De kijkcijfers geven een positief beeld voor SBS6. Eindelijk weer een zaterdagavond programma wat scoort. Door de kijkcijfers van de laatste zes weken, kan het zijn dat er een tweede seizoen van gemaakt gaat worden. Ook staat Lekker Nederlands weer hoog in de kijkcijfer top 25 en wel op de zevende plek.

JURK! en Nick & Simon zijn erg goed elkaar ingespeeld. Beide teams lieten zien dat zijn prima in staat zijn om een bestaand nummer te herschrijven. De mannen van JURK! wisten dan ook vrij vaak een uniek optreden te geven. Nick & Simon waren wat voorzichtiger, maar pakten ook soms erg goed uit met een songtekst.

Een klein lichtpuntje voor We Are Family. De laatste aflevering van deze talentenjacht werd bekeken door 358.000 mensen. Daarmee is de laatste aflevering beter bekeken dan de vorige drie afleveringen. Toch is dit niet het succes waar SBS6 op gehoopt had.

Of deze talentenjacht een vervolg krijgt is nog maar even de vraag. De kijkcijfers geven aan dat de kijker het programma niet leuk vindt of simpelweg niet gevonden heeft. Wel staat de laatste aflevering in de kijkcijfer top 25. Jochem staat met de laatste aflevering op plek 22.

”Zijn Jurk! en Nick & Simon dé redding voor SBS6”?!

Deze vraag stond centraal in de recensie over Lekker Nederlands. Of beide teams de redding van SBS6 zijn is niet te zeggen. Succesvol zijn ze wel voor SBS6 begrippen. Vooral de eerste twee afleveringen deden het erg goed. Muziek in een programma is bijna niet meer weg te denken. Die combinatie is vaak een onderdeel van het succes van het programma. Lekker Nederlands is één van de beste programma's van dit jaar wat SBS6 uitgezonden heeft. Na Wie Goed Doet heeft SBS6 weer een mooi programma in handen.

Lees ook de recensie over Lekker Nederlands.

Alle kijkcijfers die in dit bericht gepubliceerd staan zijn eerder gepubliceerd door Stichting Kijkonderzoek op haar website.

Bekijk Lekker Nederlands terug via TV Blik.