Huub Stapel speelt Ruud Lubbers in AVROTROS-serie

Huub Stapel speelt Ruud Lubbers in AVROTROS-serie

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Huub Stapel kruipt in de huid van politicus en oud-staatsman Ruud Lubbers voor de nieuwe AVROTROS-dramaserie Land van Lubbers. In deze 4-delige dramaserie zien we de politieke carrière van Lubbers van de jaren '70 tot en met de jaren '90.

De kijker wordt in de AVROTROS-dramaserie vanuit Lubbers' fictieve terugblik meegenomen naar belangrijke politieke en maatschappelijke gebeurtenissen uit zijn regeerperiode, maar ook zijn thuissituatie loopt als gedramatiseerde rode draad door de serie.

Lubbers vindt het tijd om de balans op te maken en daarom stemt hij in tot vier lange interviews voor een collegezaal studenten. Als koning van de onnavolgbare 'Lubberiaanse' antwoorden waarmee hij niets zei wat hij niet wilde, is hij bij deze interviews verrassend helder.

Lubbers is meeslepend, geeft een persoonlijke inkijk in zijn thuissituatie maar laat vooral iedereen getuigen zijn van de vertrekken van de Haagse macht. De studenten zijn nieuwsgierig maar vooral confronterend. Lubbers weet hun aanvallen eerst te pareren, maar voor hoe lang? Land van Lubbers laat de meeslepende strijd van Lubbers zien, maar heeft hij nog wel iets te verliezen?

Stapel, bekend van Zwarte Tulp en Moeder ik wil bij de Revue, speelt de rol van de 'oude' Lubbers. Guy Clemens, bekend van De Troon en 't Schaep Ahoy, speelt de rol van de 'jonge' Lubbers. Karin Meerman, bekend van Dok 12, en Kristen Denkers, bekend van De Fractie, zullen de rollen van oude en jonge Ria Lubbers op zich nemen. Hannah van Lunteren kruipt in de rol van journaliste Liza Sanders.

"Het is fascinerend me in te mogen leven in situaties die Ruud Lubbers zo meegemaakt zou kunnen hebben", zegt Stapel over zijn rol in Land van Lubbers.  De dramaserie wordt geregisseerd door Peter de Baan en is geschreven door scenarioschrijver Ger Beukenkamp. De opnames van Land van Lubbers gaan deze week van start. Het is nog niet bekend wanneer de AVROTROS-dramaserie wordt uitgezonden.

Bekijk het Land van Lubbers op TVblik.nl/land-van-lubbers