Nederland herdenkt slachtoffers MH17

Nederland herdenkt slachtoffers MH17

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Vandaag, 17 juli 2015, is het precies een jaar geleden dat de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines plaatsvond. Vlucht MH17 steeg op 17 juli 2014 op vanuit Amsterdam. Aan boord van dit vliegtuig zaten veel vakantiegangers, waaronder vele Nederlanders. Boven Oekraïne ging het gruwelijk mis.

Een raket schoot de MH17 uit de lucht waardoor het toestel gecrasht is.  Alle 298 inzittenden komen om het leven. Heel Nederland was ontzettend geraakt door deze ramp. De dagen erna leken wel jaren te duren. Het nieuws was wekenlang voorpagina nieuws van verschillende dagbladen.

Nu zijn we precies een jaar verder en het verdriet is nog altijd ontzettend groot. De NOS en de commerciële zenders RTL 4 en SBS6 besloten om een jaar na de ramp op een speciale manier stil te staan. Zondagavond zond RTL 4 een documentaire uit van RTL Nieuws-lezer Roelof Hemmen. 

In overleven na vlucht MH17 probeerde de nieuwslezer een verhaal te maken over de nabestaanden. Deze documentaire werd bekeken door 823.000 mensen. Nog altijd is het gemis bij de nabestaanden duidelijk voelbaar. Door deze ramp is Nederland even stil geweest om samen aan alle slachtoffers te denken.

Woensdagavond zond SBS6 een speciale Hart van Nederland uit. Deze speciale aflevering van het nieuwsprogramma van SBS6 werd bekeken door 682.000 mensen. Daarna zond dezelfde zender de reportage MH17 werken op de rampplek uit. Hier keken woensdagavond nog eens 871.000 mensen naar.

Direct na het NOS Journaal van 20.00 uur zond de NOS donderdagavond MH17 het verdriet van Nederland uit. In totaal zagen 1.174.000 mensen dit programma. Vandaag werd in heel Nederland stil gestaan bij de ramp. Ook premier Mark Rutte (VVD) was hierbij aanwezig. Hij sprak de nabestaanden en ook heel Nederland toe.

Dat de ramp nu een jaar geleden is, is voor veel mensen bijna ongelooflijk. Alweer een jaar voorbij, of pas een jaar voorbij. Deze woorden sprak Rutte uit in zijn toespraak. Een jaar geleden stond heel Nederland stil. De dagen daarna was Nederland vaker even stil. De beelden zullen bij iedereen verschillende emoties oproepen.

Samen herdenken wij de slachtoffers van de MH17. Vandaag was Nederland weer even terug op de dag waarop de ramp plaatsvond. Nederland heeft laten zien dat het als één land samenhorigheid liet zien. Ook nu, een jaar later, is dit nog altijd duidelijk voelbaar. Een dag als vandaag is dag van herdenken. Herdenken doen wij samen, vandaag, morgen en iedere dag weer.

De kijkcijfers uit dit bericht zijn eerder gepubliceerd geweest door Stichting Kijkonderzoek.

Alle documentaires over MH17 zijn terug te kijken via TV Blik.