Schutter klaagde WTWC-TV aan voor racisme

Schutter klaagde WTWC-TV aan voor racisme

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Vester Flanagan, de man die woensdag de Amerikaanse televisieverslaggeefster Alison Parker en cameraman Adam Ward doodschoot tijdens een live-uitzending op het lokale nieuwsstation WDBJ7, voerde in een fax aan de Amerikaanse tv-zender ABC racisme door collega's aan als zijn motief.

Flanagan zou in 2000 nieuwszender WTWC-TV voor de rechter hebben gesleept wegens racisme. Hij werkte in die tijd voor het station in het noorden van Florida. Flanagan maakt in de aanklacht melding van het feit dat een televisieproducer hem ooit voor ‘aap’ zou hebben uitgemaakt.

Ook zou hij hebben opgevangen dat een leidinggevende tegen een andere collega met een donkere huidskleur opmerkingen zou hebben gemaakt over zijn accent. Hij zou zijn zogenaamde ‘Ebonics’ moeten afleren. Hiermee wordt een dialect aangeduid dat door Afro-Amerikanen wordt gesproken.

Een andere blanke collega zou zich hebben laten ontvallen dat Afro-Amerikanen ‘lui zijn, omdat ze hun kansen op een studiebeurs niet ten volle zouden benutten’. Na de aanklacht werd Flanagan door WTWC-TV ontslagen. Het station ontkende racisme maar gaf slecht presteren als reden voor zijn ontslag.

Lees ook: ‘Schutter WDBJ7-journalisten overleden'

Lees ook: ‘Amerikaanse journalisten doodgeschoten tijdens live-uitzending’