3LAB-programma 'Nachtwacht' kijkt mee als jongeren gaan slapen

3LAB-programma 'Nachtwacht' kijkt mee als jongeren gaan slapen

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Je gaat naar bed. En dan? Daarover gaat 'Nachtwacht' van EO-programmamaker Marnix Haak. Als een beveiliger waakt Haak minutieus over de intieme slaaprituelen van jongeren die naar bed gaan. “Volgens mij kun je niet dichterbij iemand komen dan op het moment dat hij of zij gaat slapen. Voor één nacht ben ik te gast op de slaapkamer.” Haak kijkt mee via een live-videoverbinding en kan een gesprek aanknopen via de intercom.

‘Of ik je slaapkamer vol mag hangen met camera’s en microfoons. En dat ik dan een nacht met je meekijk…’ Het was niet eenvoudig om mensen te strikken voor de opnames van Nachtwacht. Toch vond Marnix Haak er zes.

Haak: “Natuurlijk voelt het ongemakkelijk om ‘s nachts zo dicht op iemands huid te zitten. In de nacht – en vooral in bed – ben je enorm kwetsbaar. Die spanning voelt de kijker ook. Dat meegluren, best gênant. Gelukkig won de nieuwsgierigheid het van de gêne. Ik stond echt versteld van wat één nacht over iemand vertelt.”

Per aflevering staan drie personen centraal. Jonge mensen met totaal verschillende levens die het geen probleem vonden om zich in hun slaapkamer vast te laten leggen tot het moment dat de wekker gaat. Zo maak je kennis met Kim (27) die hoogzwanger is en haar draai niet kan vinden tussen de lakens. En Pieter (28) die ‘s nachts liever niet zo veel om het lijf heeft. Jacky (18) is een stoere skater en wil later in de gevangenis werken.

Of Nachtwacht echt een meesterwerk is geworden… dat zie je vanaf vrijdag 16 oktober op www.npo3lab.nl, wanneer de eerste aflevering online gaat. De tweede volgt een week later. Het beste van 3LAB zie je vanaf 18 oktober wekelijks op NPO3.
De ideeën en formats van Marnix Haak (1987) zijn qua vorm vaak vernieuwend en opvallend, maar de overkoepelende factor ‘verbinding’ is in al zijn werk terug te vinden. Al in het Zeeuwse, waar Marnix opgroeide, trok hij alles en iedereen voor de lens. Dit is wat hij nog steeds het liefste doet, inmiddels in Amsterdam.

In 2013 maakte hij de webserie ‘IJ-Brekers’ waarin Maarten van Rossem en 3FM DJ Wijnand Speelman op het Amsterdamse pontje willekeurige reizigers interviewden. Met bijna 30 afleveringen wist hij unieke, verrassende en waardevolle verhalen van voorheen onbekende reizigers een gezicht te geven.

In 2009 studeerde Marnix af aan de Audiovisuele Media opleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij werkte mee aan verschillende tv-programma’s en is op dit moment videoredacteur bij het jongerenmerk BEAM van de EO.

Nachtwacht, vanaf vrijdag 16 oktober online op www.npo3lab.nl