Johan Cruijff heeft longkanker

Johan Cruijff heeft longkanker

Geschreven door Daniël Schalk

Johan Cruijff heeft longkanker, dat heeft zijn management donderdag bevestigd. Cruijff heeft zich de afgelopen weken laten onderzoeken in een ziekenhuis in Barcelona. Bij de onderzoeken is longkanker vastgesteld. Donderdagochtend bracht een radiozender in Catalonië het nieuws naar buiten.

Het management bevestigde het nieuws later op de dag pas tegenover sportkrant Marca. Het ziekenhuis verricht nu vervolgonderzoek om na te gaan op welke wijze hij behandeld moet worden. Pas wanneer de onderzoeken zijn afgerond maakt het management meer bekendgemaakt.

Cruijff won driemaal de Gouden Bal voor beste speler van Europa. Ook hielp hij Ajax aan drie Europa Cups op rij. Daarna leidde hij Barcelona in 1974 naar de eerste landstitel in 15 jaar. In hetzelfde jaar was hij de ster van het WK in West-Duitsland, waar Oranje de finale verloor van het gastland.

In 1999 werd hij door de International Federation of Football History & Statistics (IFFHS) verkozen tot Europees voetballer van de twintigste eeuw. De verkiezing voor Wereldvoetballer van de twintigste eeuw won hij net niet, Cruijff eindigde als tweede achter de Braziliaanse oud-voetballer Pelé.

Ook in de media heeft Cruijff veel gedaan. Zo werkte hij jarenlangs als voetbalanalist voor het televisieprogramma NOS Studio Sport. Na zijn debuut in september 1996 analyseerde hij ieder jaar twaalf Europese wedstrijden. In augustus 2009 stopte Cruijff als voetbalanalist bij de NOS.