Journalisten geweerd bij informatiebijeenkomst Luttelgeest

Journalisten geweerd bij informatiebijeenkomst Luttelgeest

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Journalisten zijn donderdag geweerd bij een informatiebijeenkomst in Luttelgeest over een nieuw asielzoekerscentrum. Onder meer verslaggevers van Omroep Flevoland werden weggestuurd en daarom stapt Omroep Flevoland-hoofdredacteur Allard Berends naar de bestuursrechter.

Berends vindt dat er sprake is van inbreuk op de persvrijheid. “We worden gehinderd in het uitoefenen van ons vak, namelijk het volgen wat er in de samenleving gebeurt en daar verslag van doen. Dit kunnen we niet over onze kant laten gaan”, laat de hoofdredacteur aan het AD weten.

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) overweegt juridische stappen. “Dit is het zoveelste geval waar de pers de toegang wordt geweigerd en zijn controlerende en verslagleggende taak niet kan doen”, zegt een woordvoerder van de vereniging in een reactie tegen het AD.

Ronald Plasterk, Minister van Binnenlandse Zaken, laat in een reactie weten dat hij vindt dat journalisten in principe hun werk vrij moeten kunnen doen. Alleen specifieke redenen, zoals de veiligheid of een te kleine ruimte, kunnen redenen zijn pers te weren of niet iedereen binnen te laten.

In Luttelgeest in Flevoland gold donderdagavond een noodverordening uit angst van burgemeester Aucke van der Werff voor ongeregeldheden. Alleen omwonenden die een uitnodiging hadden gekregen, mochten erbij zijn. Journalisten werden het noodverordeningsgebied uitgestuurd.

“Het noodbevel is in de ogen van de media wellicht een zwaar middel. Aan de ene kant betreur ik de inzet hiervan ook, het zou niet nodig moeten zijn. Aan de andere kant lag onze prioriteit bij het gesprek met de omwonenden”, laat de burgermeester na alle ophef in een reactie weten.

Volgens Van der Werff hadden mensen zich geremd gevoeld in hun meningsuiting met de pers erbij. “Wij vonden het belangrijk dat zij zich in alle rust en vrijheid konden uitspreken zonder de druk van de media daarbij. We hebben de afgelopen weken gezien wat voor effect dat kan hebben.”

Luttelgeest heeft al sinds 1987 een asielzoekerscentrum, dat in een voormalig recreatiepark is gevestigd. Donderdagavond werd gesproken over een mogelijk tweede asielzoekerscentrum voor 450 vluchtelingen in de gemeente. Daarmee zou het totaal uitkomen op 1850 vluchtelingen.