Publiek juicht ook in finale tijdens stilte Slow Down

Publiek juicht ook in finale tijdens stilte Slow Down

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Net als in de halve finale juichte het publiek ook in de finale tijdens de 10 seconden stilte in Slow Down van Douwe Bob. De Nederlandse inzending liet na de gitaarsolo in Slow Down wederom een stilte van 10 seconden vallen. Ook in de finale ging het publiek tijdens de stilte hard juichen.

Voor de halve finale was de grote vraag hoe het publiek zou gaan reageren op de stilte. “Gaat het publiek schreeuwen of blijft het stil? Het gaat mij om de intentie van het publiek”, vroeg Douwe Bob zich toen af. Ook voor de finale was het spannend wat de reactie van het publiek zou zijn.

Douwe Bob hoopte dat de mensen in de stilte zouden denken over het drukke leven dat ze leiden en over waar het leven echt om gaat. “Die stilte is mijn reactie op de chaos en waanzin hier”, zei Douwe Bob onlangs. De singer-songwriter fluisterde tijdens de stilte in het nummer wel ‘I love you’.

De vraag was ook of Douwe Bob zijn nummer weer had terug veranderd naar het origineel. Vrijdag veranderde hij tijdens zijn optreden voor de vakjury’s ‘Slow down, brother. Slow down, brother. Slow down if you can’t go on’ in ‘Slow Down Brother, Slow Down Sister. Come Together Now!’.

Songfestival-organisator European Broadcasting Union (EBU) gaf daarna aan dat dit helemaal niet mag. “Hoewel we de creativiteit waarderen, moet het optreden identiek zijn aan dat van de halve finale”, zei Sietse Bakker, Event Supervisor Eurovisie Songfestival, vrijdagavond tegen Shownieuws.

Als Douwe Bob toch de aangepaste versie van Slow Down had gezongen, kon hem een sanctie worden opgelegd. Hij had bijvoorbeeld een boete kunnen krijgen. Diskwalificatie zou de extreemste sanctie kunnen zijn. Nu Douwe Bob de originele tekst zong komt hij er met waarschuwing vanaf.

Bekijk het Eurovisie Songfestival op TVblik.nl/eurovisie-songfestival