Carice van houten in College Tour

Carice van houten in College Tour

Geschreven door Pieter Jongsma

Actrice Carice van Houten is van plan een eigen speelfilm te produceren. Dat zegt ze vanavond  in College Tour (NTR) ten overstaan van 300 studenten in het Amsterdamse Boom Chicago.

De eerste stappen richting een eigen film zijn inmiddels gezet, vertelt Nederlands populairste actrice in College Tour. “Er is een idee van waaruit ik werk, maar er is nog geen script. Daar wordt aan gewerkt. Het is een combinatie van een eigen idee en een boek.” De regie laat ze aan een ander over, maar ze ziet wel een rol in de film voor zichzelf weggelegd. “Misschien wil ik ooit wel zelf regisseren, maar ik zou in eerste instantie zelf een film willen produceren. Dus zelf het idee bedenken, de regisseur zoeken, het team samenstellen. En er dan zelf in spelen.”

 

Hollywood

Aan haar samenwerking met de grote Hollywood-sterren koestert Van Houten warme herinneringen. In 2007 speelde Van Houten een rol in de film Body of Lies met Leonardo DiCaprio. Uiteindelijk sneuvelde in de montage haar aandeel in de film, maar ze heeft er geen slecht gevoel aan over gehouden. “Ik heb negen keer met hem mogen tongen, ik vond het te gek.”

Met Jude Law had Van Houten een soortgelijke ervaring. Met hem speelde ze in Repo Men een scène waarin zij onwillig stond af te wassen, terwijl Law lieve woordjes in haar nek fluisterde. “Tijdens de repetitie dacht ik: whatever. Ik heb me omgedraaid en ben hem gaan zoenen. De regisseur zei: “Ik begrijp dat je dat doet, maar je speelt dat je níet wilt hè…”

 

Naaktscènes

In het programma vertelt Van Houten verder dat naaktscènes niet haar favoriete momenten zijn. “Maar als je een vrijscène hebt, is het toch raar dat iemand zo met een lakentje zit. En nogmaals, ik vind het niet leuk. Maar het hoort bij het leven en ik zie het niet als iets ‘sexies’. Sterker nog, nu ik ouder word denk ik: eeh…”

 

Eenzaam

Van Houten is ook openhartig over het moeizame begin van haar studie aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Daar kon ze zich naar eigen zeggen erg eenzaam voelen. “Mijn moeder en mijn stiefvader waren net gescheiden. Ik kon met heel veel dingen niet dealen; ik kon niet alleen zijn, dat maakte me heel erg bang.”

 

Over College Tour

In het programma College Tour interviewen studenten een gast onder leiding van presentator Twan Huys. In het programma staan de vragen van studenten centraal. Ruim veertig grote namen uit binnen- en buitenland gingen Carice van Houten voor. Onder hen bijvoorbeeld Richard Gere, Sting, Mark Rutte, Desmond Tutu, Janine Jansen, Sir Richard Branson, Harry Mulisch, Johan Cruijff, Linda de Mol, John Malkovich, Eddie Izzard, Guus Hiddink, Steve Ballmer en de Dalai Lama.