Televisiegeschiedenis centraal tijdens afsluiting Dudokjaar

Televisiegeschiedenis centraal tijdens afsluiting Dudokjaar

Geschreven door Daniël Schalk

Tijdens de afsluiting van het Dudokjaar op 14 juli staat de televisiegeschiedenis centraal. Met het Dudok Vijverconcert, waarmee het Dukokjaar wordt afgesloten, wordt de omroepgeschiedenis gevangen in muziek en beeld. De NOS zendt twee dagen na het concert een registratie uit.

Het Dudok Vijverconcert wordt gepresenteerd door het Publieke Omroep-gezicht Paul de Leeuw. Het Dukokjaar is een initiatief van de gemeente Hilversum om de architect te eren wiens gebouwen nog altijd massa’s (ook buitenlandse) architectuurstudenten naar de mediastad trekken.

De muziek komt van drie generaties artiesten, namelijk van Karin Bloemen, Giovanca en Brace. Onder begeleiding van het Metropole Orkest brengen de drie artiesten tv-tunes ten gehore, terwijl het Raadhuis dient als decor en projectiescherm waarop bijzondere televisiefragmenten te zien zijn.

De architect Willem Dudok (1884-1974) was vanaf 1915 tot aan zijn pensioen achtereenvolgens directeur van de afdeling Publieke Werken en gemeentelijk architect van Hilversum. De gemeente heeft daarom de meeste Dudokgebouwen van Nederland. In totaal maakte hij 75 ontwerpen.

De registratie van het Dudok Vijverconcert is zaterdag 16 juli om 21:19 uur te zien op NPO 1.