Activist Dyab Abou Jahjah laatste naam Zomergasten

Activist Dyab Abou Jahjah laatste naam Zomergasten

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Dyab Abou Jahjah is de laatste naam van het nieuwe seizoen van Zomergasten. De activist en publicist van Libanese afkomst die in Brussel woont bijt het spits af van het nieuwe seizoen van Zomergasten. Alle gasten van het nieuwe seizoen van Zomergasten zijn nu bekend.

De nieuwe presentator van Zomergasten, Thomas Erdbrink, heeft de afgelopen week iedere dag een gast bekendgemaakt. Naast Abou Jahjah zijn ook Lubach, Hedy d'Ancona, Griet Op de Beeck, Andrea Maier en Mark Rutte te gast in het drie uur durend live interviewprogramma van de VPRO.

“Ik wil de kijker meenemen van oost naar west, de werelden waar ikzelf ook tussen schipper. Ik wil op onderzoek naar de kracht van taal, muziek, poëzie en retoriek en hoe die in te zetten in de strijd voor rechtvaardigheid”, vertel de activist en publicist over zijn deelname aan het programma.

Abou Jahjah is ook schrijver. Zijn nieuwste boek Pleidooi voor radicalisering verschijnt op 15 september bij De Bezige Bij, maar is al voor verschijning omstreden omdat enkele schrijvers hebben aankondigt De Bezige Bij te verlaten als het pamflet van Abou Jahjah wordt gepubliceerd.

Dyab is voorman van Movement X, een burgerrechtenbeweging die strijdt tegen discriminatie en islamofobie. Komend najaar wil hij de Nederlandse afdeling van Movement X beginnen. In de media stond Abou Jahjah bekend als 'ayatollah in maatpak', 'haat-arabier' en 'de Arabische Malcolm X'.

VPRO Zomergasten is een drie uur durend live interviewprogramma waarin een gast zijn favoriete beeldfragmenten kiest en daarover wordt geïnterviewd. Dit jaar is journalist en Iran-correspondent Thomas Erdbrink de presentator van het veelbesproken programma van de publieke omroep VPRO.

Zomergasten is van 31 juli t/m 4 september, wekelijks, om 20:15 uur te zien op NPO 2.

Bekijk Zomergasten op TVblik.nl/zomergasten