Shula Rijxman nieuwe voorzitter NPO

Shula Rijxman nieuwe voorzitter NPO

Geschreven door Pieter Jongsma

Shula Rijxman (56) wordt per 1 september 2016 benoemd als nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO. Daarmee volgt zij Henk Hagoort op die na acht jaar vertrekt bij de NPO. Shula Rijxman was de afgelopen vijf jaar bestuurder van de NPO met radio, televisie en marketing in haar portefeuille.

Onder haar aansturing is het NPO-merk geïntroduceerd op alle publieke radio- en televisiezenders en is het NPO-fonds voor films en documentaires gelanceerd. Daarnaast maakt ze zich sterk voor jong talent en meer diversiteit bij de publieke omroep.

Bruno Bruins, voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO: 'Shula Rijxman beschikt over de juiste competenties, heeft uitgebreide ervaring en een sterke toekomstvisie op de media om in de komende veeleisende jaren leiding te geven aan de NPO. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er voor het eerst in de geschiedenis van de publieke omroep een vrouwelijk voorzitter is gekozen'.

Voordat zij bij de NPO aan de slag ging, was Shula Rijxman CEO van productiemaatschappij IDTV. De nieuwe voorzitter is met een positief advies van de OR en de COR benoemd.

Shula Rijxman: 'Het is een eer en voorrecht om juist in deze tijd leiding te mogen geven aan de NPO. Met omroepen, programmamakers, producenten en de medewerkers van de NPO bouwen we samen aan een sterke en herkenbare publieke omroep die toekomstbestendig is. Met ijzersterke pluriforme content voor een breed publiek. Gemaakt door top-programmamakers die onafhankelijk van commercie en politiek iedere dag weer prachtige programma's maken.'

Volgens Rijxman is de publieke omroep belangrijker dan ooit. 'In totale onafhankelijkheid geven we vorm aan onze veelkleurige samenleving. En laten we ons publiek ook de andere kant van het verhaal zien. Die diversiteit brengt alleen de publieke omroep. En die verbindende rol in onze samenleving wil ik samen met de omroepen en de programmamakers blijven vervullen. Juist nu!'

De Raad van Toezicht heeft eveneens besloten het NPO-bestuur uit te breiden van twee naar drie bestuurders. Bruno Bruins: 'de nieuwe Mediawet en de ambities uit het Concessiebeleidsplan zorgen ervoor dat de werkzaamheden en verantwoordelijkheden voor de NPO aanzienlijk toenemen. Voor een goede uitvoering hiervan is uitbreiding van het bestuur noodzakelijk. Hierbij kiezen we voor een bestuur met een voorzitter en twee bestuurders: een bestuurder met een mediaportefeuille en een bestuurder met een bedrijfsvoeringsportefeuille.'

Vooruitlopend op de benoeming van de twee andere bestuurders is per 1 september een interim-bestuurder aangesteld; Frans van Westen. Hij zal zich de komende maanden met name richten op de bedrijfsvoering van de NPO. Frans van Westen was eerder werkzaam bij de NPO als interim directeur Financiën en bestuurscontroller. De verwachting is dat eind 2016 het NPO-bestuur is samengesteld.