Televisieprogrammering op Kroningsdag

Televisieprogrammering op Kroningsdag

Geschreven door Pieter Jongsma

Vandaag zijn er verschillende tv programma's die stil staan bij de kroning van Willem Alexander.

Wij hebben alles op een rijtje gezet en dat vind je in een overzicht hieronder!

Dinsdag 30 april
09.00-22.55 uur (Nederland 1) - NOS Inhuldiging koning Willem-Alexander
Centrale presentatie vanaf de Dam in Amsterdam: Astrid Kersseboom en Rob Trip. Kysia Hekster (NOS-verslaggever Koninklijk Huis) zorgt voor verslaggeving en duiding van het koninklijke gedeelte.
Vanaf de Dam in Amsterdam verzorgt de NOS een bijna veertien uur durende marathonuitzending over de plechtigheden en de feestelijkheden rondom de troonswisseling. Ook wordt gedurende de dag geregeld geschakeld met andere plaatsen in Nederland.

NOS-verslaggevers kijken hoe de troonswisseling daar wordt gevierd. Deze road trip geeft een letterlijke dwarsdoorsnede van het land, van Noord-Groningen tot Zuid-Limburg. Om half acht wordt het nieuwe koningspaar, vlak voor het vertrek van hun rondvaart over het IJ in Amsterdam, via een live videoverbinding vanuit Ahoy' in Rotterdam toegezongen. De dag wordt afgesloten met achtereenvolgens de Koningsvaart op het IJ en het feest op het Museumplein.

Woensdag 1 mei
19.00-19.55 uur (Nederland 1) – NOS Hoogtepunten 30 april
In een programma van bijna een uur passeren de belangrijkste en meest opvallende gebeurtenissen nog een keer de revue.

 

Dinsdag 30 april
18.30-18.55 uur (Nederland 3) – Inhuldiging
Hoe hebben kinderen de inhuldiging van de nieuwe koning beleefd? De belangrijkste momenten van de dag en gesprekken met kinderen die aanwezig mochten zijn in de Nieuwe Kerk. Ook wordt ingezoomd op de drie prinsesjes, want zij zijn de hele dag overal bij. De Jeugdjournaalbus rijdt door het land en bezoekt verschillende plekken waar kinderen Koninginnedag aan het vieren zijn. Of die op een bijzondere wijze de inhuldiging van de nieuwe koning vieren.

Nederland 3 (NOS op 3)
Ook NOS op 3 besteedt op 30 april uitgebreid aandacht voor het officiële programma en de sfeer in de hoofdstad en andere plaatsen in het land. Op NOSop3.nl zijn de hele dag door artikelen en video’s met het laatste nieuws te vinden. Ook is er veel aandacht voor wat er gebeurt op sociale media. Verder kan iedereen z’n eigen filmpje naar NOS op 3 sturen, dat vervolgens gebruikt kan worden in de verslagen op de site en op TV.

3FM
Op 3FM houden Fleur Wallenburg en Bart Jan Cune de luisteraars tussen 06.30 en 21.00 uur ieder half uur op de hoogte door middel van updates en samenvattingen. Arno LeBlanc doet op de radio verslag vanuit Amsterdam.

Nederland 3
In de televisie-uitzending (23.00-23.10 uur, Nederland 3) van NOS op 3 ook veel aandacht voor het oranjenieuws, met live bijdragen van Mustafa Marghadi vanaf het Museumplein in Amsterdam, speciaal voor deze dag omgedoopt tot ‘Oranjeplein’, waar op dat moment het feest nog volop bezig is.

 

RTL 4
RTL NieuwsEditie NLRTL Boulevard, RTL Nieuws.
18.00-20.00 uur

RTL Viert de Koning
20.30-22.00 uur
Live-uitzending waarin Irene Moors vanuit Amsterdam met gasten en reportages terugblikt op de troonswisseling en de bijzondere Koninginnedag 2013. Onder meer royalty expert Peter van der Vorst schuift aan. Andere namen worden later bekend gemaakt.

SBS 6
Hart van Nederland
19.00-20.00 uur
22.30-23.05 uur