Kroongetuige: Knäckebröd & Kijkwijzer

Kroongetuige: Knäckebröd & Kijkwijzer

Geschreven door Yvette Neuschwanger Laatste update:

Gisteren was de eerste aflevering van Kroongetuige op tv. Een serie waarin 9 BN'ers gezamenlijk een moord moeten oplossen in het pittoreske Öregrund in Zweden. Eén van hen werkt samen met de dader en probeert het onderzoek te saboteren. Aan het eind van de serie moet én de moord opgelost zijn en de saboteur zijn opgespoord. Mmmmm....een groep kandidaten en één mol. Waar heb ik dat toch eerder gehoord?

Het is gelijk de eerste misdaad die is gepleegd: er is een spelconcept gejat. Maar...ik geef eerlijk toe, het hoge Wie is de mol?-gehalte was ook de reden waarom ik gisteren inschakelde op Kroongetuige. En ja, het heeft heel veel weg van het allerbeste programma ooit. Alleen is de mol in dit geval de kroongetuige, is er één grote opdracht (een moord oplossen), slechts één locatie en heet de test een proces-verbaal. Tot zover de overeenkomsten. Het grootste verschil met Wie is de mol is toch dat 'het spel' afgewisseld wordt met scènes (die de kijker wel, maar de kandidaten niet zien) die de context rondom de moord laten zien. En oh ja, de 1552 inwoners van het dörpje zijn aangevuld met een handjevol figuranten die 'live' meespelen in het verhaal. Crimi meets realitysoap meets spelshow, zeg maar. Ingewikkeld? Het wordt nog veel erger. Want man oh man, dit programma vraagt wel heel veel van de kijker. Maar vrees niet, want onder het mom van 'Knäckebröd & Kijkwijzer' analyseer ik het programma hier helemaal de moeder.

Het spel

Wordt gespeeld met 9 kandidaten. Bram Moszkovicz (voormalig advocaat met heel veel vrije tijd), Esmée van Kampen (had van de Plusmarkt paar weken vrij gekregen), Marcel Musters (acteur), Tooske Ragas (daar is ze weer..zucht), Frits Wester (tijd zat want de formatie laat toch nog even op zich wachten), Fatima Moreira de Melo (speelt zij haar beste blufpoker ooit hier?), Thijs Zeeman (journalist), Achmed Akkabi (acteur met Anubis verleden, dus wel wat gewend) en Monica Geuze (vlogster). Gek genoeg ligt de presentatie in handen van één van de grootste criminelen die Nederland rijk is, Carmen van Walraven, die zich in dit programma voordoet als Monic Hendrickx. Eén van de deelnemers weet wie de dader is, maar heeft € 20.000,= zwijggeld gekregen. In plaats van direct de Ferry terug naar Nederland te nemen, heeft hij/zij het geld in een kluis gelegd. De kandidaten moeten een moord oplossen, maar omdat ze nog in hun stageperiode als rechercheur zitten, wordt dit onderzoek opgeknipt in hapklare brokjes. Mini-opdrachtjes. Met elke opdracht is een letter te verdienen. Aan het eind van de serie vormen de letters een wachtwoord waarmee de kluis geopend kan worden. Raadt niemand wie de Kroongetuige is, dan mag hij/zij het geld houden (nogmaals, had gewoon direct de Ferry teruggenomen). Raadt iemand het wel (dit wordt getest door iedereen een proces-verbaal te laten opmaken), dan mag deze kandidaat proberen de kluis te kraken. Maar...daar heb je dan dus wel die letters voor nodig die met de opdrachtjes te verdienen zijn. En dat bleek nog best moeilijk.....

Scène 1

Thomas Forsberge komt 's nachts aangereden bij een schuur aan de haven. Hij parkeert hier zijn auto, stapt uit en zet een fles wijn op het dak van de auto, terwijl hij nog iets uit de auto wil pakken. Er komt iemand aanrijden op een scooter. Ziet dat er geen viltje onder de fles zit (en dan krijg je dus kringen op je dak!) en besluit Thomas een lesje te leren (oké, dit was waarschijnlijk niet het motief, maar ik drijf graag over). Hij schiet hem neer en vlucht op de scooter. Ook Öregrund heeft een buurvrouw Cørry die tot diep in de nacht vanachter de geraniums en haar breiwerkje de boel in de gaten houdt. Zij ziet de scooter wegrijden. Bij daglicht zien we hoe er bij het lijk een foto van een schilderij ligt, dat een Solero in Zweden ook gewoon Solero heet (WIDM tikje: ik zie overal aanwijzingen in) en hoe een vrouw, genaamd Malin (handig die naambadge) belt met iemand om te vertellen dat Thomas dood is.

Onderzoek 1

De BN'ers worden gebriefd op het bureau. Er is een moord gepleegd op de 24-jarige Thomas Forsberge en het is al de 2e keer in korte tijd dat er een moord is gepleegd in Öregrund. Mogelijk (zeker weten) is er een verband. De ploeg wordt onderverdeeld in 3 teams, één team moet sporenonderzoek gaan doen op het plaats delict, één team moet het oude dossier bekijken en één team moet op zoek naar de locatie waar de vorige moord is gepleegd. En oh ja, wegens bezuinigingen bij de politie (ook hier mensen) moest alles ook nog eens binnen een uur tijd.

Het oude dossier bevindt zich op een tablet, de datum van de 1e moord is hier het wachtwoord van. En dus duikt iedereen eerst in de oud papierbak om een artikel over deze moord te vinden. Bij het artikel staat ook een foto van twee huisjes; deze locatie moet dus worden gevonden en gefotografeerd. De opdracht is geslaagd als deze foto is gemaakt en er bij het sporenonderzoek 3 foto's worden genomen die overeenkomen met foto's uit het oude dossier. Soort van Zweeds memöry dus. Lang verhaal nog langer: het ging om een kaartje bij het lijk met vreemde codes achterop, een sigarenpeuk en een kogelhuls. Blijkbaar had de redactie de kandidaten heel hoog ingeschat, want de kogelhuls lag in het water. Werd dus niet gevonden, evenals de sigarenpeuk, al liepen zowel Tooske als Bram hier met hun schoenmaat 44 langs. Wel werd er in de auto een overlijdensbericht van ene Sven Larsgard gevonden, het eerste slachtoffer. Foto's uit het oude dossier laten zien dat hij waarschijnlijk gewoon tijdens het fietsen over een teddybeer die midden op straat lag is gevallen, maar toch wordt de zaak behandeld als moordzaak. Wellicht spelen het schotwond en het rare kaartje bij zijn lijk hier een rol in. Esmée en Monica vinden tijdens hun sightseeingstour EINDELIJK de plek van de oude moord en gillen hierbij zo orgastisch hard, dat de inwoners van Öregrund hier direct hun glasverzekering op hebben aangepast. Maar hé, zij hadden hun foto. Op de eerste plaats delict zet Tooske nog even een paar toeschouwers op de foto (want hé, zij kijkt die series!) en dan taait iedereen af naar het bureau. Om te horen dat de opdracht niet geslaagd is.

Rommelig? Troost je, het wordt nog veel erger.

Scène 2

We zien een jonge Abba, zonder Björn in een woonkeuken met elkaar praten. Twee blonde vrouwen, waarin we er één herkennen als Malin en een jongen (die we eerder al een kijkje zagen nemen op het plaats delict). Maar in plaats van 'Mamma mia' en 'Dancing Queen', komen er teksten voorbij als 'straks zijn wij de volgende', 'we moeten onszelf aangeven' en 'we hadden dat geld nooit moeten verstoppen'.

Onderzoek 2

Het team dat het plaats delict had bezocht, heeft de fles wijn meegenomen naar het bureau. Helaas is het bewijsmateriaal, dus hij mag niet open. Het blijkt een fles met een boodschap. Aan de hand van het kaartje moet één team gaan uitvinden voor wie de fles was bedoeld, het andere team moet met buurvrouw Cørry gaan praten om erachter te komen hoelaat de scooter 's nachts voorbij reed. Doel is om achter twee adressen te komen, op beide adressen is een overeenkomst te vinden (een 'teken aan de wand'). Even heel snel doorgespoeld: Achmed vraagt aan de politie naar het adres van E. Forsberge (want de politie weet toch alles?) de Tomtom van de auto wordt geanalyseerd, maar uiteindelijk bevindt het adres zich op een doos op het plaats delict. Het adres wordt bezocht, maar er wordt niets noemenswaardig gevonden.  Terwijl op het bureau Fatima en Monica de bewakingsbeelden uitpluizen om te zien of en waar er een scooter door het beeld rijdt, gaan Frits en Bram met de auto alvast opzoek naar diezelfde scooter. Want hé, je weet maar nooit. Maar ja, de Zweedse vrouwen zijn lang en blond en sieren het straatbeeld...vindt dan nog maar eens die scooter die nog net niet óp je bumper staat geparkeerd. Gelukkig is het tijdstip van voorbijrijden (dank buurvrouw Cørry) snel bekend en vinden ze de locatie van de scooter. En zien ze een zilveren auto voorbijrijden! Mmmmm....  Adres wordt gevonden, hier is het teken aan de wand zeer duidelijk maar helaas is er op het eerste adres niets gevonden/geregistreerd. Missie gefaald dus. Weer een letter minder van het wachtwoord, gaat lekker zo.  Voor straf moeten de rechercheur in opleiding een verdachtenlijstje opstellen en inleveren bij juf Monic. En krijgen wij als kijker nog één laatste scène voorgeschoteld.

De details

  • Er zijn 'tussenshots' waarbij de kandidaten kort hun kijk op de zaak en de andere kandidaten en geven. Opvallend hierbij is de enorme lamp die er hangt (in de hoop dat iemand er tegenaan loopt waarschijnlijk?). Onze Bram doet auditie voor 'Wedden dat', want tijdens deze gesprekjes draait hij continu met zijn duimen.
  • De receptioniste van het hotel (Johanna) is ook een sabouteur/verrader
  • Bij Bram ligt een beertje op zijn meegroeibed
  • Tooske roept uit het niets dat het 'niet om de auto gaat maar om een witte scooter'. Hoe weet zij dat de scooter wit is?
  • Fatima is vastbesloten haar tanden in de zaak zetten en oefent alvast op een gezinsverpakking Bubblelicious. Dit is een bijtertje hoor mensen!

Scène 3

Een auto met daarin onze drie ABBA-jongeren en nog twee jongens (de vermoordde Thomas en Sven) rijden door een bosachtig gebied. Ze zingen, zuipen en hebben lol. Ergens staat een auto geparkeerd, waarop de wenkbrauwen even fronsen, maar ze rijden gewoon verder. De bestuurder wordt uitgedaagd de lichten te doven en na even aandringen doet hij dit ook. Gejoel en gejuich alom, totdat....KABOEM. De auto botst tegen een figuur dat plots opdoemde op de weg. En ineens verandert Kroongetuige van Wie is de Mol? in 'I know what you did last vörjaar".

Wordt vervølgd...

PS: het programma wordt pas echt leuk als de app download, hier vind je  nog meer beeldmateriaal (beelden van de eerste moord bijvoorbeeld), aanvullende opdrachten, een fotokaart van Öregrund en kun je scènes terugkijken.