Column: Kapers op de kust

Column: Kapers op de kust

Geschreven door Daniël Schalk

Het weekend is bijna om en de nieuwe week staat op het punt van beginnen, maar niet voordat wij hebben teruggeblikt op de afgelopen week. Iedere zondag blikt een columnist van Showbizznetwork.nl terug op de voorbije week. Wat is hen deze week opgevallen?

NPO-baas Frans Klein heeft Humberto Tan benaderd om de vervanger van Matthijs van Nieuwkerk te worden. De Publieke Omroep is druk opzoek naar iemand die Matthijs wilt vervangen, nu de talkshowhost De Wereld Draait Door nog maar een paar maanden per jaar gaat presenteren.

Ik denk dan meteen aan Eva Jinek, maar de baas van de NPO zoekt liever buiten het NPO-nest. Tan heeft tegen Klein gezegd dat hij voorlopig nog een contract bij RTL heeft. “Daarmee is het voor mij klaar. Ik ga geen bommen onder contracten leggen”, zegt Klein vervolgens in De Volkskrant. Om dit nieuws te verspreiden geeft hij mij toch een ander idee. Volgens mij betekent ‘Ik ga geen bommen onder contracten leggen’ letterlijk: ‘We houden dit stil en ik ga dit niet naar buiten brengen’. Maar Klein doet het tegendeel, hij slingert het nieuws de wereld in en legt zo alsnog een bom onder het contract van Tan.

Of neemt Klein hiermee gewoon wraak? Want in het interview laat Klein zich ook nog even uit over Humberto Tan en de teleurstellende resultaten van RTL Late Night. Volgens Klein is RTL Late Night ‘niet zo verrassend meer’ en heeft RTL volgens hem zitten slapen, omdat zij volgens hem dachten dat de formule van de talkshow goed werkte. Maar wat schiet Klein hiermee op? Laten we even naar de NPO kijken. De kijkcijfers van de talkshow van Jeroen Pauw lopen ook terug, terwijl Jinek het een stuk beter doet. Maar de NPO plaatst Pauw continu in het hoogseizoen, terwijl Jinek de ‘komkommertijd’ krijgt.

Waarom laat de Publieke Omroep de talkshow op de late avond niet het hele jaar door Eva Jinek verzorgen en laten zij Matthijs en Jeroen (beide werkzaam bij BNNVARA) de talkshow in de vooravond afwisselen. Maar ik slinger ook graag een nieuwe optie de wereld in: Dionne Stax, de nieuwe Eva Jinek. Eva las ook ooit het nieuws voor, maar is nu de beste talkshowhost die wij hebben in Nederland. Dionne heeft de afgelopen tijd verschillende uitstapjes gemaakt naar Omroep MAX, waar zij met verschillende programma’s laat zien dat zij een geweldige presentatrice is. Is zij geen goede optie Frans?

Het was echt lief dat Jeroen het nog even alleen mocht proberen na het einde van Pauw & Witteman (dat niet op kon tegen RTL Late Night), maar Eva laat duidelijk zien dat Nederland niet meer zit te wachten op altijd maar hetzelfde. In het interview zegt Klein ook dat het voor hem belangrijk is dat programma’s blijven vernieuwen. Durf dat dan ook met jullie talkshows. Is het niet tijd voor een frisse wind? Dat Matthijs gas terug neemt is een geweldige kans voor nieuw talent. Geef die plek daarom aan iemand als Dionne Stax, dan kan Frans in ieder geval zeggen dat de NPO wél verrassend is.

Daniël Schalk

Foto: KRO-NCRV