100e Tour de France: live en multimediaal bij de NOS

100e Tour de France: live en multimediaal bij de NOS

Geschreven door Pieter Jongsma

18 juni 2013 - Waar de wielerliefhebbers het in de jaren dertig van de vorig eeuw moesten doen met één radioreportage per week en men pas in 1950 – eenmaal per week in het Polygoon-journaal – voor het eerst beelden zag uit Frankrijk, is de honderste editie van ’s werelds grootste wielerhappening integraal en rechtstreeks te volgen bij de NOS. De NOS doet van zaterdag 29 juni tot en met zondag 14 juli verslag via radio, televisie, internet, apps en NOS Teletekst.

Televisie
Alle etappes zijn rechtstreeks te volgen via Nederland 1 (en NOS.nl) en worden ook dit jaar weer voorzien van commentaar door het duo Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot (foto rechts). Verder is er dagelijks om 19.30 uur een NOS Tourjournaal op Nederland 3, met onder meer een samenvatting van de etappe en de laatste reacties uit de koers. ’s Avonds wordt de Tour-dag rond de klok van tien afgesloten met NOS Studio Sportzomer: De Avondetappe op Nederland 1. Nieuw in het programma van presentator Mart Smeets is een dagelijkse bijdrage van Joost Prinsen, die een verhaal vertelt uit de lange historie van de afgelopen honderd Rondes van Frankrijk.

Radio
Na de Radio 1 Sportzomer van vorig jaar (met drie mega-sportevenementen) is het dit jaar weer de beurt aan NOS Radio Tour de France. Jurgen van den Berg neemt naast Dione de Graaff de plaats in van Tom van ’t Hek en meer dan ooit worden de luisteraars meegenomen in de koers. Live Tourflitsen van verslaggever Gio Lippens aan de finish en van Sebastiaan Timmerman op de motor vormen daarbij de rode draad. Omdat het de honderdste editie is, geeft NOS Radio Tour de France een tijdsbeeld middels verhalen over het Tour-debuut van 23 renners uit het verleden.

NOS.nl
Internet fietst live mee met de renners, op de speciaal aan de Tour gewijde NOS-site www.nos.nl/tour2013. Dagelijks is er vanaf de start een live-blog, dat ook via Twitter is te volgen. De live-uitzendingen van zowel televisie als radio worden gestreamd en op de site zijn ook alle nieuwsberichten, klassementen en reacties (in woord en beeld) terug te vinden. Nieuw zijn bijdragen van Mart Smeets, die met de kennis van nu terugblikt op de Ronde van Frankrijk van twintig jaar geleden. Verder houden de NOS-verslaggevers vanuit Frankrijk weblogs bij én er is een ‘Tour Top 100’: bezoekers van de website kunnen stemmen op honderd historische (door de redactie geselecteerde) momenten.

Mobiel
De Tour de France altijd en overal bij de hand? Via de NOS-App kijk je alle etappes live en integraal mee, ben je direct op de hoogte van het laatste nieuws en kijk je alle hoogtepunten en uitzendingen terug. Navigeer op je mobiel naar http://nos.nl/app. Als je geen geschikt toestel hebt, kun je de Tour volgen op onze mobiele website: http://m.tour.nos.nl/.

Connected tv
Alles over de Tour volgen vanuit de luie stoel? Dat doe je met de internet-connected tv Sport-App van de NOS. Daarmee kun je de etappes van begin tot eind rechtstreeks bekijken en bovendien zijn de hoogtepunten en uitzendingen er op ieder moment terug te zien. De connected tv Sport-App van de NOS vind je op toestellen van Samsung, Philips, Sony en LG.

NOS Teletekst
‘Good old’ Teletekst gaat alweer zijn 34ste Tour de France in. Vanaf zaterdag 29 juni zijn de live-verslagen, nieuwsberichten, uitslagen, klassementen en ploegen terug te vinden op de pagina’s 850 tot 878.