Nicolaas Veul op oorlogspad in nieuwe VPRO-serie

Nicolaas Veul op oorlogspad in nieuwe VPRO-serie

Geschreven door Pieter Jongsma

Nicolaas Veul gaat voor op oorlogspad in de nieuwe serie Nicolaas op oorlogspad. Al sinds zijn jeugd is Nicolaas Veul (33) gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Hij groeide op met zijn helden uit Saving Private Ryan en The Band of Brothers en in videogames kan hij die oorlog dunnetjes overdoen.

Nu er steeds minder mensen zijn die hem kunnen navertellen, en de oorlog op het gebied van entertainment populairder is dan ooit, rijst bij Nicolaas de vraag: ‘Wat betekent die oorlog nog anno 2018?’ Nicolaas op oorlogspad is een zoektocht naar de oorlog die zich niet afspeelt in het verleden maar in het heden.

In vier delen ontmoet hij kleurrijke Nederlanders die de Tweede Wereldoorlog niet hebben meegemaakt, maar er toch diep door zijn geraakt, of juist helemaal niet. Ze willen de oorlog herbeleven, opgraven, hem spelen of er goed geld mee verdienen. En zo staat hij oog in oog met nazi-zombies, gaat hij mee op jacht naar zeldzame nazi-helmen en beleeft de bevrijding in Normandië in Europa’s grootste re-enactment.

Vanaf dinsdag 12 april om 20.55 uur op NPO 3.

Foto: VPRO