Mamma Mia! Here We Go Again enorme hit in bioscoop

Mamma Mia! Here We Go Again enorme hit in bioscoop

Geschreven door Pieter Jongsma

De musical-film 'Mamma Mia! Here We Go Again', het vervolg van Mamma Mia uit 2008, is een enorme hit in de bioscopen. De film wist alleen in Nederland al meer dan 100 duizend bezoekers te trekken en kon de film rekenen op een opbrengst van meer dan 80 miljoen Amerikaanse dollar tijdens het openingsweekend. Er speelde dan ook een sterrencast mee met acteurs zoals: Meryl Streep, Colin Firth, Pierce Brosnan en niemand minder dan levende legende, Cher.

Het internet ging helemaal uit zijn dak door Cher haar optreden in het vervolg van “Mamma Mia”, ook al speelde ze maar een bescheiden rolletje in de film. De actrice en zangeres heeft daarom aangekondigd om een nieuw studio-album te gaan maken. Hierop zullen alleen ABBA nummers staan. Een goed moment om toch maar eens terug te blikken op deze Oscar, Grammy en Emmy Award winnares.

De jongere lezer zal waarschijnlijk niet zoveel weten over deze inmiddels 72 jarige veterane. Cher werd namelijk geboren in 1946, in de Verenigde Staten en begon haar carrière in de jaren 60 met het zang duo: “Sonny & Cher”. Sonny Bono zou uiteindelijk de echtgenoot worden van Cher en samen scoorden ze hits als: “I Got You Babe” en “Little Man”.  Het huwelijk strandde in 1974, volgens Cher kwam dat onder andere doordat Sonny haar weinig vrijheid gaf.  Cher ging uiteindelijk door als solo zangeres, terwijl Sonny politicus werd en het zelfs tot het Huis van Afgevaardigden wist te schoppen.

In de jaren hierna zou ze geen hits meer scoren en leek het gedaan met de carrière van de Amerikaanse. Er was niemand die nog geloofde in haar, behalve zijzelf. Eigenlijk uit pure wanhoop besloot ze om een film carrière op poten te zetten. Met succes, zo won ze in 1988 een Oscar voor “Moonstruck” en speelde ze in de klassieker “Mask”. Het duurde tot 1989 voordat ze weer eens een grote hit te pakken zou krijgen. “If I Could Turn Back Time” werd een wereldwijde hit en is een van haar bekendste nummers. De videoclip is minstens zo iconisch als het nummer zelf. Volgens mij hoef ik niet uit te leggen waarom….

De jaren 90 waren een stuk minder gunstig voor haar carrière. Weer wist ze lange tijd geen hit te scoren en deze keer waren ook haar films niet succesvol. Daarbij kreeg ze ook een vermoeidheidsziekte. Toch was daar in 1998 uit het niets weer een enorme opleving: “Believe” zou namelijk de grootste hit worden die ze tot nu heeft gescoord. Zij was met dit nummer de eerste artiest die door middel van “auto-tune” (stemvervormer) zong. De single zou in vrijwel ieder land op de 1e plaats belanden. Cher werd op haar 52e dus eigenlijk de grondlegger van een techniek die vandaag de dag in veel liedjes gebruikt wordt.

En dat brengt ons in het heden. Wederom staat Cher dus weer volop in de belangstelling, deze keer dankzij de Mamma Mia film. Binnenkort komt er ook een musical op Broadway over haar bewogen leven.  Je kunt haar toch wel zien als de kat 9 levens, het is daarom bewonderingswaardig en fascinerend hoe iemand wat er ook gebeurt door blijft gaan en blijft knokken. Voor de megafans: Cher is dit jaar nog live te zien met een tour in Australië.

Foto: Mamma Mia! Here We Go Again