Kritiek Zomergasten op 'gejat' Sport Zomergasten

Kritiek Zomergasten op 'gejat' Sport Zomergasten

Geschreven door Pieter Jongsma

Peter van Ingen, de eindredacteur van Zomergasten, vindt het 'inspiratieloos' dat de NOS de titel en het format van zijn programma heeft overgenomen in het radio-item Sport Zomergasten. "Wij vinden het een grote eer als de term 'zomergasten' wordt gebruikt", zegt hij. Maar dat de NOS de volledige opzet van het VPRO-programma heeft 'gepikt', vindt hij 'armoedig en inspiratieloos'. "Ik vind het heel leuk dat wij als voorbeeld dienen voor anderen", aldus Van Ingen. Hij vindt echter dat de NOS te ver is gegaan. "De NOS moet wel enige gêne voelen. Ik heb sport hoog zitten maar dit is heel jammer.

Bij de publieke omroep worden we allemaal gevraagd om creatief en vernieuwend te zijn, wees dat dan ook." Van Ingen is in aanloop naar de 26e editie van Zomergasten niet bezig met de kijkcijfers. "We willen nieuwsgierigheid wekken bij mensen. Als een uitzending met een relatief onbekende kunstenaar driehonderdduizend kijkers trekt, vind ik dat een fantastisch resultaat", aldus de eindredacteur. Het programma wordt dit jaar voor het eerst gepresenteerd door Wilfried de Jong. Zijn aanstelling betekent geen koerswijziging voor Zomergasten, aldus Van Ingen. "De Jong is een bekende en heel goede presentator", vindt de eindredacteur, die zelf jarenlang Zomergasten presenteerde.

De eerste zomergast van dit seizoen is cabaretier Hans Teeuwen. "Hij is bekend, en misschien ook een publiekstrekker", zegt Van Ingen. Toch is dat niet de reden waarom Teeuwen is gekozen als gast. "Het is heel veilig om alleen bekende mensen te kiezen. Wij zoeken gasten die de kijkers kunnen informeren over andere werelden." Van Ingen verwacht dat de kunstenaar Daan Roosegaarde, de laatste zomergast van dit seizoen, dat heel goed zal doen. "Kijkers kunnen door de ogen van de zomergast op een heel andere manier naar fragmenten kijken." De gasten van dit jaar noemt Van Ingen een 'interessante selectie'. "Ik vind het zelf leuk dat theaterregisseur Johan Simons een van de gasten is.

Het is alweer een tijd geleden dat we iemand uit de theaterwereld hadden." De selectie van de gasten is een permanent proces. Het hele jaar door bezoekt de Zomergastenredactie lezingen, voorstellingen en andere evenementen waar potentiële gasten spreken of optreden. De eerste aflevering van Zomergasten wordt zondag uitgezonden. Zomergast Teeuwen toont fragmenten van onder anderen Moeder Teresa en Frank Sinatra. Ook laat hij een deel uit het programma Een Prettig Gesprek van Theo van Gogh met Pim Fortuyn zien. Na Teeuwen is de beurt aan schrijver Nelleke Noordervliet. Vervolgens bezoeken hoogleraar conflict en veiligheid Beatrice de Graaf, theaterregisseur Johan Simons en VUmc-bestuursvoorzitter en voormalig PvdA-voorman Wouter Bos het programma. De laatste zomergast is kunstenaar Daan Roosegaarde op 1 september.