Ellie Lust maakt documentaire over homogeweld

Ellie Lust maakt documentaire over homogeweld

Geschreven door Pieter Jongsma

Ellie Lust gaat een documentaire maken over homogeweld. Het is van alle tijden en ook anno 2019 worden LHTBI-ers in Nederland ermee geconfronteerd. Veel Nederlanders zeggen geen moeite met homoseksualiteit te hebben, maar toch krijgt meer dan zeven op de tien LHBTI-ers in het leven te maken met fysiek of verbaal geweld.

Voor de documentaire Ellie aan de verkeerde kant gaat Ellie Lust in gesprek met slachtoffers en spreekt ze de ‘verkeerde kant’: degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan homodiscriminatie en -geweld. Deskundigen, waaronder een agressie-expert en een onderzoeker naar anti-homogeweld, vertellen Ellie waarom daders over gaan tot geweld.

Ellie Lust over Ellie aan de verkeerde kant: “Tijdens mijn jarenlange werk voor Roze in Blauw bleef ik mezelf deze vraag stellen: waarom zou je iemand die net even anders is dan jij moeten veroordelen? En wat ik al helemaal niet kan bevatten is dat deze onverdraagzaamheid soms leidt tot geweld. Waarom? Op die vraag wil ik met deze documentaire nu eindelijk antwoord krijgen, want wat ik onverdraagzaam vind is juist die onverdraagzaamheid van de ander. Dus wie is hier nu eigenlijk van de verkeerde kant?”.

Ellie aan de verkeerde kant is op maandag 29 juli te zien om 21.15 uur bij AVROTROS op NPO 3

Foto: AVROTROS / NO CANDY