NPO zet zich in tijdens de week van de eenzaamheid

NPO zet zich in tijdens de week van de eenzaamheid

Geschreven door Pieter Jongsma

De Nederlandse Publieke Omroep zet zich in de eerste week van oktober in voor eenzaamheid. De zenders van de NPO geven uitgebreid aandacht aan dit thema. Op televisie en NPO Start staan veel programma’s in het teken van eenzaamheid. Ook op onze radiozenders, van NPO Radio 1 tot NPO FunX, krijgt eenzaamheid de aandacht binnen de programmering.

Verder zijn er bijeenkomsten in het land waar aan de hand van programma’s gesprekken worden gevoerd. “Eenzaamheid is een serieus maatschappelijk probleem”, zegt NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman. 

Op 30 september, aan de vooravond van de Week tegen Eenzaamheid, zendt omroep Human in 2Doc op NPO 2 de documentaire Goede buren uit. Een film over de vrijwilligers Ada en Wilma, die van deur tot deur de eenzaamheid te lijf gaan. Bij de EO is die week elke avond op NPO 2, onder de titel Wie kent mij nog?, een portret te zien van iemand die zich eenzaam voelt. Op zondag 6 oktober is Cor te gast in de aflevering van Nederland Zingt Dichtbij bij de EO op NPO 2. Hij voelt zich eenzaam sinds zijn vrouw 5 jaar geleden is overleden.

Omroep MAX wijdt op 16 oktober op NPO 1 een speciale thema-uitzending aan de problematiek: Eén tegen eenzaamheid, gepresenteerd door Martine van Os en Sybrand Niessen. Het programma laat ervaringsverhalen zien en er is een belpanel met prominenten en professionals van de Luisterlijn, die eenzame mensen te woord staan. 

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en MAX-directeur Jan Slagter zijn voor één dag taxichauffeur. Zij geven mensen die zich eenzaam voelen een lift naar vrienden of kennissen, waar ze om verscheidene redenen het contact mee zijn verloren.

Foto: NPO/Jan Willem van Hofwegen