Kindererprinsengrachtconcert 2013 met getalenteerde 12-jarige trompettist Romano

Kindererprinsengrachtconcert 2013 met getalenteerde 12-jarige trompettist Romano

Geschreven door Pieter Jongsma

Op zaterdag 24 augustus zendt de AVRO het jaarlijkse Kinderprinsengrachtconcert uit. Op de Prinsengracht in Amsterdam vermengen jonge talenten klassieke muziek met popmuziek. De 12-jarige Romano van Diederen uit het Limburgse Schinnen soleert dit jaar op het grote podium op de gracht. Het Kinderprinsengrachtconcert wordt om 18.15 uur door de AVRO uitgezonden bij Zapp op Nederland 3 met presentatie van Ewout Genemans.

 

Het Kinderprinsengrachtconcert begint met het optreden van de fanfare waarin de 12-jarige Romano van Diederen speelt. Hij is de solist van deze middag. Hij speelt onder meer een solostuk van Kyteman en begeleidt Leonie Meijer tijdens een bijzondere uitvoering van de James Bond-theme Skyfall van Adele. Zangeres Leonie Meijer is bekend van The voice of Holland en haar single Los van de grond die ze samen met Jeroen van der Boom uitbracht. De muzikale leiding is ook dit jaar weer in vertrouwde handen van Edwin Schimscheimer, die met een ensemble van voornamelijk jonge musici de hele gracht laat swingen.

 

Er is op de gracht naast klassieke muziek ruimte voor dans. De finalisten van AVRO’s Junior Dance voeren bijzondere dance acts uit op de verschillende nummers die te horen zijn. Zo dragen de dansers ook bij aan het optreden van AVRO’s Junior Song-finalist Alessandro die zijn nummer ‘Sueño’ zingt op het grote podium op de gracht.

 

SOLIST ROMANO VAN DIEDEREN

Romano van Diederen is in de 21ste eeuw geboren. Hij woont in het Zuid-Limburgse Schinnen. Door dagelijkse fietstochten naar zijn middelbare school, heeft hij een flinke longinhoud. Romano speelt al vanaf zijn zesde jaar trompet, dat is uitzonderlijk omdat er doorgaans pas gespeeld kan worden als de voortanden gewisseld zijn. Maar Romano wilde zo graag spelen dat hij het probeerde totdat het ging.

Romano’s vader, Roger Diederen, is proffesioneel trompettist. Hij speelt als eerste trompettist in het orkest van Andre Rieu en samen met zijn zoon bij Fanfare St. Caecilia in Schinnen. Deze fanfare verzorgt dit jaar de openingsact van het Kinderprinsengrachtconcert.

 

Het Kinderprinsengrachtconcert wordt door de AVRO uitgezonden op zaterdag 24 augustus bij Zapp op Ned 3 om 18.15 uur.