Joep Karthaus: ‘Dankzij het Songfestival heb ik Engels leren praten’

Joep Karthaus: ‘Dankzij het Songfestival heb ik Engels leren praten’

Geschreven door Vincent Popken Laatste update:

De droom om ooit het Eurovisie Songfestival te mogen presenteren zal voor vele nooit werkelijkheid worden, maar Joep Karthaus kwam in 2009 dicht in de buurt. Samen met Sipke Jan Bousema mocht Songfestival-fan Joep de generale repetitie van het Junior Songfestival presenteren. “Mijn grootste wens is om dat nog een keer te doen, maar dan nu bij het grote Eurovisie Songfestival, dus als jullie nog mensen zoeken: jullie kunnen mij altijd bellen!”

Songfestival Update interviewt elke week Songfestival-fans over hun eerste herinneringen aan het Songfestival, hun fan-schap én het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam.

Met zijn 24-jarige leeftijd is Joep eigenlijk nog maar een Songfestival-leek, maar de grootste entertainmentshow op aarde speelt een onwijs grote rol in zijn leven. “Ik ben geboren met een open ruggetje. De dokters zeiden tegen mijn ouders dat ik nooit zou kunnen lopen, zien en praten”, vertelt hij. Talen waren logischerwijs een grote uitdaging voor Joep en het lukte hem daarom ook moeilijk om bij te blijven. Het Songfestival heeft hem hier ontzettend bij geholpen. “Het is dankzij het Songfestival dat ik goed Engels heb leren praten. Het maakt mij inmiddels niet meer uit welke taal er wordt gezongen. Ik oefen alle nummers heel veel en dan kan ik het meezingen.”

Ralf Mackenbach

Joep zijn passie gaat verder dan het ‘volwassen’ Songfestival, want ook het Junior Songfestival volgt hij elk jaar intensief op de voet. “Ik kijk naar alle nationale voorrondes en natuurlijk naar het Junior Eurovisie Songfestival zelf. In 2012 ben ik naar de finale van het Junior Songfestival geweest in Amsterdam. Dat jaar trad Femke Meines op met het nummer Tik Tak. Ik voelde mij zo geweldig toen ik daar was en ik weet 100% zeker dat ik mij ook zo ga voelen in Rotterdam dit jaar!”

In 2009 was Joep ook aanwezig tijdens de finale van de Nederlandse voorronde voor het Junior Songfestival, waar zijn wens in vervulling ging. “Ik zat in het publiek en ineens werd mijn naam geroepen. Mijn nicht werkte destijds bij AVROTROS, dus zij had geregeld dat ik de repetitie mocht presenteren.” Voordat hij het wist stond hij naast Sipke-Jan, om samen de show te presenteren. “Ik mocht de finalisten voorstellen, maar helaas vergat ik op dat moment alle namen en kon ik alleen de uiteindelijke winnaar Ralf Mackenbach noemen. Daar baal ik nog steeds van.”

Maastricht

Met de komst van het Songfestival naar Nederland komt er nog een droom van Joep uit, ondanks dat hij liever Maastricht als gaststad had gehad. Joep heeft er zelf alles aan gedaan om het Songfestival naar Limburg te krijgen. “Ik heb de hele zomer, elke dag, een shirt gedragen met de tekst: ‘Maastricht, Candidate City Eurovsion Song Contest 2020’”, vertelt hij een beetje teleurgesteld. Toen bekend werd dat het Songfestival in Rotterdam wordt gehouden, kon Joep het nog wel van de zonnige kant bekijken. “Ik vond het aan de ene kant heel erg jammer dat het Rotterdam werd, maar aan de andere kant: ik vind het ook heel leuk om een nieuwe stad te leren kennen.”

Over drie maanden is Joep in Rotterdam Ahoy, waar het mega-evenement plaatsvindt. “Ik wilde heel graag kaartjes hebben om ernaartoe te kunnen gaan, want het Songfestival is echt iets waar ik mij heel fijn door voel.” Nu de kaarten binnen zijn, is Joep druk bezig met de voorbereidingen voor het Songfestival in ons eigen Nederland. “We gaan allemaal verkleed”, onthult hij trots. “Ik ga als Conchita Wurst, mijn zus als Vjerka Serdjoetsjka en zelfs mijn moeder gaat verkleed. We gaan er dan een spetterende avond van maken en klappen en juichen zo hard mogelijk mee!”

Wij interviewen 10 grote Songfestival-fans. Eén van hen wordt door jullie uitgeroepen tot de allergrootste Songfestival-fan van Nederland! Stemmen kan door dit Facebook-bericht te liken. Het bericht met de meeste likes wint! Volgende week dinsdag verschijnt er weer een nieuw interview.