Michel Kentie: ‘Ik wil helpen om het beste Songfestival ooit te organiseren’

Michel Kentie: ‘Ik wil helpen om het beste Songfestival ooit te organiseren’

Geschreven door Daniël Schalk

Het hele jaar door is Michel Kentie voornamelijk maar met één ding bezig: het Eurovisie Songfestival. Door de winst van Duncan Laurence komt het Songfestival nu naar zijn Rotterdam. “Dat Rotterdam het Songfestival mag organiseren is de ultieme droom, mag ik natte droom zeggen?”, vertelt hij. Michel grijpt deze bijzondere kans aan om te helpen als vrijwilliger. “Ik wil als vrijwilliger een bijdrage leveren om het beste Songfestival in de geschiedenis te organiseren.”

Songfestival Update interviewt elke week Songfestival-fans over hun eerste herinneringen aan het Songfestival, hun fan-schap én het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam.

“Het Songfestival is cultureel erfgoed”, zegt Michel Kentie (49). “Het is niet zomaar een liedjesfestijn, het is een Europees vredes-samenkomst van vele landen, culturen en diversiteit in muziek.” Het Songfestival zit diep in het hart van de Rotterdammer, die helemaal in zijn nopjes is nu het grootste evenement ter wereld dit jaar in zijn eigen stad wordt georganiseerd. “Voor anderen is kerst of carnaval de belangrijkste dag van het jaar, voor mij is dat het Eurovisie Songfestival.”

Het hele jaar staat bij Michel in het teken van het Eurovisie Songfestival. “Ik luister het hele jaar naar Songfestival-liedjes. Erger nog: Spotify maakt elk jaar een overzicht van de meest gedraaide nummers van het afgelopen jaar. En wie stond er in 2019 op nummer 1? Natuurlijk: Duncan”, geeft hij toe. Michel verzamelt CD’s, bezoekt pre-party’s als Eurovision in Concert en kijkt regelmatig oude edities terug. “Je weet dat Conchita Wurst gaat winnen, maar toch zit je weer met spanning de puntentelling te volgen. Stel dat The Common Linnets dit keer ineens wel zouden winnen”, grapt hij.

Liefde

Michel deelt zijn passie met zijn man Erik, die hij leerde kennen door het Songfestival. “We hebben elkaar niet ontmoet bij het Songfestival zelf, maar door een foto van hem op internet bij de finale van het Songfestival in Kopenhagen”, vertelt hij. Erik had op de foto een knalroze shirt aan. “De kleur viel mij natuurlijk op, maar ook dat hij een Songfestival-lover is.” Zes jaar na hun eerste date reisde zij af naar Düsseldorf, waar het Eurovisie Songfestival dat jaar plaatsvond. “Het was de allereerste keer dat ik het Songfestival live meemaakte en ook nog eens de eerste keer samen.”

Hun gezamenlijke liefde voor het Songfestival werd dit jaar bezegeld met de winst. “Ik denk dat Rotterdam ons nog kan horen”, blikt Michel terug op 18 mei 2019. Duncan maakte flinke indruk met Arcade. “Na zijn nummer kan ik mij nog weinig herinneren. Ik kwam pas uit mijn Duncan-roes toen een zangeres probeerde Like A Prayer te zingen, maar niet besefte dat zij dit op haar 60ste niet meer moet doen.” Nadat Duncan was uitgeroepen tot winnaar, moest iedereen dat weten. “We stonden met de toeter op het balkon om Rotterdam te laten horen dat we hadden gewonnen.”

Rotterdam

De winst van Duncan Laurence is voor Michel extra bijzonder, want het Songfestival komt nu naar zijn stad. “Ik ben supertrots dat het in Rotterdam plaats vindt. Ik ben sowieso supertrots op Rotterdam en om hier te wonen, maar dat Rotterdam het Songfestival mag organiseren is de ultieme droom, mag ik natte droom zeggen?”, zegt hij. De strijd ging op het einde tussen Rotterdam en Maastricht, maar uiteindelijk won zijn stad. “In welke stad heb je zoveel diversiteit, worden er zo vaak gave feesten georganiseerd, heb je al 75 jaar vrijheid? Dit is mijn stad, mijn Rotterdam!”

De Rotterdammer is niet alleen groot fan, hij is ook betrokken bij het evenement. Als lid van de Songfestival-fanclub OGAE denkt hij mee over festiviteiten rondom het Songfestival. Ook heeft hij zich ingeschreven als vrijwilliger. “Ik wil als vrijwilliger een bijdrage leveren om mijn stadje te promoten en mijn stadje het beste Songfestival in de geschiedenis te helpen organiseren”, vertelt hij. Er ontstond flinke ophef toen de organisatie op zoek ging naar vrijwilligers, maar het maakt Michel niets uit dat er geen vergoeding tegenover staat. “Je wordt dan op zondag 17 mei wakker en dan denk je: ‘Wow! Ik heb meegewerkt aan het beste en mooiste Eurovisie Songfestival ooit!’”

Wij interviewen 10 grote Songfestival-fans. Eén van hen wordt door jullie uitgeroepen tot de allergrootste Songfestival-fan van Nederland! Stemmen kan door dit Facebook-bericht te liken. Het bericht met de meeste likes wint! Volgende week dinsdag verschijnt er weer een nieuw interview.