Recensie: Levenslucht een week op de IC tijdens corona

Recensie: Levenslucht een week op de IC tijdens corona

Geschreven door Sebastiaan Boers

De hele wereld is volledig in de greep van het coronavirus. Je leest erover in de krant, hoort erover op televisie en op de radio. Maar hoe gaat het er nu werkelijk aan toe in ziekenhuizen? In het programma Levenslucht en week op de IC tijdens corona krijg je als kijker een inkijk in het leven in het ziekenhuis. 

De beelden die je te zien krijgt zijn heel indringend. De verhalen van de artsen raken je als kijker. Wanneer een arts emotioneel verteld dat mensen zich aan de regels van het RIVM moeten houden, dan slik je wel even. Heel even vecht je tegen je tranen. De tijd van ‘het valt wel mee’ is nu echt lang voorbij. Het coronavirus is er en zal er nog een tijd zijn. 

De artsen voeren nu gesprekken door de telefoon. Dat zijn gesprekken over de gezondheid van patiënten. Je kunt je dat bijna niet voorstellen. Hoe is dat mogelijk hoor ik mezelf vragen. De druk is ontzettend hoog voor de artsen. Dan heb ik het nog niet eens over de emotionele gevolgen. 

Sommige patiënten liggen ruim twee tot drie weken op de IC. Normaal gesproken liggen ‘normale’ patiënten twee of drie dagen. Je schrikt gewoon van zulke uitspraken. Een gezond mens van 36 jaar wordt een paar weken in kunstmatige slaap gehouden. De kans dat een patiënt niet wakker wordt is aanwezig. Je wilt niet eens nadenken dat zoiets gebeurt met iemand die je dierbaar is.

Het is een stille ramp hoorde ik een arts zeggen. Een stille ramp met grote gevolgen. Wie weet worden mensen nu met de neus op de feiten gedrukt. Houd je aan de regels van het RIVM. Deze regels zijn er gemaakt om mensen veilig en gezond te houden. Ondertussen lopen de besmettingen allemaal nog maar op. 

Het is voor de artsen emotioneel en psychisch zwaar. Dat gaf een verpleegster zelf aan voor de camera. Deze woorden komen heel hard binnen. Je kunt je niet voorstellen hoe medewerkers zich nu moeten voelen. Het programma geeft een beeld over de gevolgen. Ze zijn het publiek dankbaar voor de steun. De steun voor de medewerkers in de zorg is bijzonder groot. Dat blijkt wel uit verschillende gebaren die naar voren komen. 

Ondertussen worden collega’s van andere afdelingen ingewerkt. Iedere hulp is momenteel nodig om alle corona patiënten te kunnen behandelen. Er worden zelfs operatiekamers ingericht om corona patiënten te beademen. Dat beeld gaat niet snel van je netvlies af. Het is fijn dat het kan, maar bizar dat het nodig is. 

De gesprekken tussen de arts en de patiënten zijn heftig. Als kijker word ik erg geraakt door de verhalen. Het coronavirus krijgt nu een gezicht. De patiënten worden in beeld gebracht. Wellicht is dat iets wat bij veel mensen de ogen opent. Het coronavirus moet niet onderschat worden. Houd je aan de regels van het RIVM. 

Als de piek nu nog moet komen, dan wil je je niet voorstellen hoe het voor de medewerkers moet zijn. Het is nu al meer dan heftig, laat staan dat het nog erger wordt. Volgens artsen realiseren mensen echt het gevaar van het coronavirus niet. Het programma heeft wellicht voor een deel geholpen. Want deze beelden liegen niet. Deze beelden laten zien in welke crisis ons land en de wereld zich momenteel bevindt. 

Blijf daarom thuis! Zorg dat de zorg het aan kan. Zorg ervoor dat de zorg niet overbelast raakt. Blijf gewoon thuis.