Rob Janssen: ‘De saamhorigheid tijdens de dagen voor kerst is er nu ook’
Bron: AVROTROS / Elvin Boer

Rob Janssen: ‘De saamhorigheid tijdens de dagen voor kerst is er nu ook’

Geschreven door Daniël Schalk

NPO 3FM zet zich deze hele week met een extra Serious Request in voor het Rode Kruis, dat helpt bij de bestrijding van het coronavirus. Wij interviewen daarom elke ochtend een 3FM-dj over de inzamelingsactie. Vandaag: Rob Janssen, die komende nacht te horen is.

Wat is het doel van deze extra 3FM Serious Request?

“Wij gaan tijdens deze ingelaste editie net zoals altijd proberen zoveel mogelijk geld op te halen voor het Rode Kruis. Zij gebruiken dit geld voor corona-hulpverlening in Nederland.”

Waarom is het zo belangrijk om deze actie te doen?

“Hoe sneller wij dit virus onder controle hebben, hoe beter. Het Rode Kruis kan op belangrijke punten veel goede dingen doen om dit proces op gang te houden.”

Hoe beleef jij deze gekke tijd? Ben jij bang voor het coronavirus?

“Ik ben altijd al een huismus geweest, dus veel thuis zijn kan ik goed hebben. Er valt nog van alles te doen aan mijn huis, dus ik kom nog eens aan dingen toe zo.”

Ken jij in jouw omgeving al veel mensen die besmet zijn/waren met het virus?

“In mijn omgeving zijn wel wat mensen met verkoudheidsklachten, maar omdat die niet getest zijn zou het ook een normaal griepje kunnen zijn.”

Vind je het lastig om je aan de corona-maatregelen te houden? Aan welke vooral?

“Nee hoor. Het afstand houden zit er lekker in, als andere mensen dat ook doen uiteraard. Vooral in de supermarkt zie ik dat er mensen zijn die het nog niet in hun systeem hebben zitten.”

Jij hebt ook thuisgewerkt, zoals het kabinet heeft opgeroepen. Jij hebt jouw radioshow vanuit huis gemaakt, omdat je last had van een verkoudheid. Hoe was dat?

“Eerlijk? Heerlijk! Ik kon vanuit bed zo de trap af, de studio inlopen. Ook heb ik een nachtuitzending vanuit bad gemaakt. Dat maakt het nóg intiemer dan die nachtelijke uurtjes al zijn! Ik kan het iedereen aanraden, haha.”

Wat kunnen we verwachten tijdens jouw nachtshift tijdens Serious Request?

“Het mooiste aan radio maken vind ik het contact met de luisteraar. Die staat ook centraal in mijn radio-uitzendingen normaal in het weekend. Dat zal ook deze nachtshift veel naar voren komen. Ook gaan we gas geven met ‘Club Quarantaine’, waarin je livesets van DJ’s hoort vanuit zijn of haar woonkamer.”

Serious Request is ook altijd een feest, maar deze editie heeft ongetwijfeld een andere toon doordat het nu in Nederland gebeurt. Ga jij van jouw nachtshift alsnog een feestje maken, zoals we van jou gewend zijn? Hoe kan je dat op een gepaste manier doen?

“Ik denk dat mensen juist in deze gekke tijden behoefte hebben aan sfeer, humor en entertainment. Ik zal daar als altijd professioneel in voorzien.”

Jij bent liefhebber én maker van het Nederlandstalige lied. Steun jij de oproep om meer Nederlandse muziek te draaien? En gaan we dat terug horen tijdens jouw shift?

“‘Er is niets dat gaat boven Neerlands fabrikaat!’ Het is denk ik altijd goed om Nederlandse acts in de spotlights te zetten, dat doen we bij 3FM dan ook graag!”

Welk nummer hoop jij dat er aangevraagd wordt tijdens jouw nachtelijke uurtjes, een nummer waar jij een beetje extra steun uit kan halen in deze bizarre tijden?

“Juist in die nacht kan het mij niet gek of rauw genoeg. Freaky plaatjes zijn meer dan welkom.” 

In 2018 liep jij voor The Lifeline. Is er een moment dat je altijd bij blijft? Een moment tijdens deze actie die je nooit meer zal vergeten?

“Ik herinner mij nog goed dat er midden in de nacht een oudere mevrouw aan de telefoon was die eerder een goede vriendin van haar was verloren aan de gevolgen van een hartaanval. Ik zat op dat moment in een tuktuk over een ijskoud pikdonker zandpad door de velden bij Tilburg. De wereld werd even erg klein toen de dame live op de radio in huilen uitbarstte en ik even alleen met haar was, zo leek het. Het werd een mooi open en eerlijk gesprek wat mij nog lang zal heugen.”

Hoop je op dezelfde sfeer als toen bij The Lifeline?

“De saamhorigheid die je tijdens de donkere dagen voor kerst voelt is nu ook aan de hand in Nederland denk ik. Iedereen helpt elkaar, kijkt extra naar elkaar om. Ik hoop dat het net zo’n hartverwarmende week wordt als in december.”

Ben je blij dat je je wandelschoenen in ieder geval thuis mag laten?

“Die schoenen waren het probleem niet, die mobiele studio op mijn rug was erger! Het was een ongelofelijke eer om te mogen wandelen voor Serious Request, ik zou het zo weer doen. Misschien ga ik wel voor het gevoel lopend naar de studio. Ik woon om de hoek. Haha.”

Wat hoop jij te bereiken tijdens jouw uren tijdens Serious Request? Wat is je doel?

“Ik hoop dat ik in deze laatste nacht nog nét even een laatste zetje energie kan bijdragen aan deze actie. Als een duveltje uit een doosje, zeg maar.”

Tot slot, de belangrijkste vraag: hoe kunnen mensen een steentje bijdragen aan 3FM Serious Request?

“Vraag een plaat aan! 3fm.nl/plaat of check alle overige info over de actie op 3fm.nl, dan kom je er wel!”

Rob Janssen hoor je komende nacht van 00:00 tot 06:00 uur op NPO 3FM.