Column: ‘Kneuterig Koningsdag-feestje straalde saamhorigheid uit’
Bron: Screenshot NPO 1

Column: ‘Kneuterig Koningsdag-feestje straalde saamhorigheid uit’

Geschreven door Daniël Schalk

Wat een gekke dag. Normaalgesproken waren miljoenen mensen er vandaag op uitgetrokken naar de vrijmarkten of de festivals, maar dit jaar zat iedereen op Koningsdag thuis. Het was ongetwijfeld niet alleen voor ons gek. Koning Willem-Alexander vierde vandaag zijn verjaardag totaal anders dan hij is gewend. Geen Koningsdag, maar ook voor hem Woningsdag. Geen parade, wedstrijdje wc-pot gooien of ‘W van Willem’, maar een doodnormale verjaardag zoals ieder ‘normaal’ mens.

Zoals verwacht liet koning Willem-Alexander vandaag meermaals van zich horen. Deze alternatieve Koningsdag, omgedoopt tot Woningsdag, begon met een korte boodschap van de koning vanuit zijn huis Paleis Huis ten Bosch. Gedurende de dag verschenen er enkele bijzondere beelden van de viering van de koning zijn 53ste verjaardag in huiselijke kring, met als hoogtepunt de toost om 16:00 uur met de Zoom-meeting met de hele koninklijke familie. Het kneuterige Koningsdag-feestje van de Oranjes straalde vooral saamhorigheid uit, want net als ieder ander mens die deze dagen jarig is kan er geen feestje worden gehouden. Ook voor de koning wordt er geen uitzondering gemaakt.

Koningsdag 2020 gaat ongetwijfeld de geschiedenisboeken in. Ik vind het mooi om te zien dat er zoveel mooie alternatieve vormen zijn gevonden om van vandaag alsnog een feestje te maken. De omdoping tot Woningsdag door de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen had dan weer niet gehoeven, want wat een vreselijke naam… Maar de virtuele Koningsdagfestivals van Radio 538 en Qmusic vond ik zeer geslaagd. Zij hebben bewezen dat komende zomer helemaal geen festivalloze zomer hoeft te worden. 2020 wordt het jaar van de virtuele feestjes. Proost, op de koning!