Giro555 aanstaande vrijdag met Nationale Actiedag voor Beiroet
Bron: NPO / Michel Schnater

Giro555 aanstaande vrijdag met Nationale Actiedag voor Beiroet

Geschreven door Daniël Schalk

Giro555 komt vrijdag met een landelijke actiedag voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. De Samenwerkende Hulporganisaties vragen de gehele dag steun voor de hulpverlening aan getroffen inwoners van Beiroet. NPO, RTL en Talpa komen ook in actie, meldt Giro555 maandagavond in een persbericht.

Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus zal de actiedag een ander karakter hebben dan eerdere Giro555-actiedagen. Een groot deel van de dag zal online plaatsvinden. In Hilversum wordt een klein actiecentrum ingericht, dat niet toegankelijk zal zijn voor het publiek. Online is de actiedag te volgen.

Hoe NPO, RTL en Talpa invulling geven aan de Nationale Actiedag voor Beiroet, is nog niet bekend. In het verleden verzorgde de NPO tijdens actiedagen van Giro555 updates op televisie. In 2018 kwam Giro555 voor de laatste keer in actie. Toen zond NPO Radio 2 de hele dag uit vanuit het actiecentrum in Hilversum.

Een deel van de Libanese hoofdstad Beiroet is door de explosie van dinsdagmiddag verwoest. Bij de explosie kwamen al meer dan 150 mensen om het leven en ongeveer 5000 inwoners zijn gewond geraakt. Nederland heeft een team hulpverleners gestuurd dat met honden in de puinhopen zoekt naar slachtoffers.