Throwback - Arjen Lubach stelt Nederland voor: ‘Door ons nu twee Lee Towers’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

In Throwback blikt Showbizznetwork.nl terug op spraakmakende mediagebeurtenissen.

‘America First’ verkondigde president Donald Trump van de Verenigde Staten tijdens zijn inauguratie na de spannende presidentsverkiezingen in 2016, maar wie is ‘The Second’? Cabaretier Arjen Lubach besloot namens Nederland de tweede plek te claimen. “Omdat wij ook wel inzien dat wij hem beter bevriend kunnen houden, stellen wij ons landje even aan hem voor op een manier die hem wellicht het meest zal aanspreken”, zei Lubach in zijn prijswinnende NPO 3-programma Zondag met Lubach.

Grab them by the pony

In de inmiddels miljoenen keer bekeken video wordt Nederland op ‘Trumpiaanse wijze’ voorgesteld. Nederlands wordt in de video de ‘beste taal in Europa’ genoemd, want ‘alle andere talen hebben gefaald’ en er is een glansrol voor Ponypark Slagharen. ‘You can grab them by the pony, it’s fantastic’, grapte de makers, verwijzend naar Trump’s uitgelekte uitspraak ‘Grab them by the pussy’. En over Zwarte Piet: ‘Het is het meest aanstootgevende, racistische ding dat je ooit hebt gezien.’

Lee Towers

Ook Lee Towers had een rol in de video. ‘U heeft de Trump Towers, wij hebben Lee Towers’, klonk het. “Een jaar na het filmpje werden er twee torens gebouwd. Toen belden ze me op of ze die de Lee Towers mochten noemen”, vertelde Lubach in 2018 in de Amerikaanse talkshow Late Night with Seth Meyers. De video heeft veel teweeggebracht. “Door ons stomme filmpje staan er nu in Rotterdam twee grote gebouwen die de Lee Towers heten”, vervolgende de cabaretier en tv-presentator.