Throwback - Minister Bruins onthult eerste coronabesmetting: ‘Gevraagd om dag te wachten’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

In Throwback blikt Showbizznetwork.nl terug op spraakmakende mediagebeurtenissen.

Het is bijna niet voor te stellen dat het vandaag alweer precies één jaar geleden is dat de eerste coronabesmetting in Nederland werd vastgesteld. Live op televisie onthult toenmalig minister Bruno Bruins voor Medische Zorg in een extra ingelaste tv-uitzending op NPO 1 dat de eerste besmetting in Nederland met het coronavirus een feit is. Het is het begin van onze strijd tegen het coronavirus.

Briefje

Op 27 februari 2020 komt de NOS na de wereldwijde onrust rond het coronavirus met een extra tv-uitzending. Te gast is minister Bruno Bruins, die tijdens de uitzending een briefje in zijn handen krijgt geduwd. Live op televisie leest hij het briefje voor. “Er wordt mij bevestigd dat er een patiënt is met het coronavirus in Nederland. Het zou gaan om een man die verblijft in isolatie in het ziekenhuis in Tilburg”, vertelt minister Bruins. “Meer informatie heb ik op dit moment niet”, vervolgt hij.

Dag wachten

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg was niet zo blij met de bekendmaking op live-televisie. “In de middag wist ik van de besmetting en toen moesten er voorbereidingen getroffen worden om dat bekend te maken. Ik heb contact gehad met het ministerie en gevraagd of we dat de volgende dag konden doen”, zei hij een half jaar na het briefje. Het ministerie wilde niet wachten. “Ze wilden niet het verwijt krijgen dat ze het al wisten, maar het tijdens die uitzending hebben verzwegen.”