Italië kroont zich na strafschoppen tot Europees kampioen
Bron: Pixabay

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Na een vermakelijke wedstrijd heeft Italië zich gekroond tot Europees kampioen. Na negentig minuten stond er een 1-1 eindstand op het bord en ook in de verlenging wist geen van de ploegen de wedstrijd te winnen. Er moesten strafschoppen worden genomen om te bepalen wie zich Europees Kampioen mag noemen. De wedstrijd werd gefloten door Björn Kuipers. De arbiter uit Oldenzaal wist de wedstrijd in goede banen te leiden en liet veel doorgaan. Er wordt vanuit gegaan dat dit zijn laatste wedstrijd was op een groot toernooi.

Italië begon de wedstrijd met inmiddels bekende formatie: Donnarumma, Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson, Barella, Jorginho, Verratti, Chiesa, Immobile, Insigne. Engeland koos wel voor een wijziging, de ploeg van Gareth Southgate speelde net als tegen Duitsland met een extra verdediger. De opstelling luidde: Pickford, Trippier, Walker, Stones, Maguire, Shaw, Phillips, Rice, Mount, Sterling, Kane. De Engelsen speelden met het nodige lef, waar het de vorige wedstrijden dit toernooi aan ontbeerde. Ze zetten Italië vroeg onder druk, de Italianen wisten zich hier geen raad mee.

Al na twee minuten wist Engeland haar goede spel te bekronen met een doelpunt van Shaw. Na goed werk van Harry Kane kon Trippier vanaf rechts voorgeven op Shaw, de linksback haalde in de korte hoek uit. De goal van Luke Shaw is de snelste ooit in een EK finale. De Italianen kwamen er in de resterende minuten niet aan te pas en lieten veel ruimte vallen voor de Engelsen. Verder kende de eerste helft weinig grote kansen en bleef Engeland de bovenliggende partij.

De ploeg van Mancini moest in de tweede helft flink aan de bak om haar achterstand weg te poetsen. Tot vandaag is dit EK het alleen de Belgen gelukt om na de rust een achterstand weg te werken. Engeland blijft ook in de tweede helft solide spelen. Zij vormen een witte muur, waar de Italianen moeilijk doorheen kunnen breken. De Italianen zijn na rust iets gevaarlijker, maar het leidt niet tot een legio aan kansen. In de 67e minuut komt Italië op gelijke hoogte met een doelpunt van Leonardo Bonucci. Hij weet uit de rebound na een redding van Pickford van dichtbij te scoren.

De gelijkmaker gaf Italië het nodige zelfvertrouwen, waardoor zij meer aanvallend ging spelen. Na de gelijkmaker wisten de Italianen het goede spel niet te bekronen en dus kende de wedstrijd na 90 minuten geen winnaar en moest er een verlenging aan te pas komen. In de verlenging werden beide ploegen een stuk slordiger, maar bleef de spanning op Wembley volop aanwezig. In de tweede helft van de verlenging begon Engeland weer wat aanvallender te voetballen en zocht naar het winnende doelpunt. Ondanks het aanvallende spel werden er weinig kansen gecreëerd en moesten strafschoppen uitkomst bieden. In deze strafschoppenreeks was Italië uiteindelijk de sterkste.

Het is voor Italië de tweede keer dat zij zich tot winnaar van het EK mag kronen. Het eerste succes dateert uit 1968, toen Italië zelf het gastland was voor het EK. Vervolgens wisten de Azuri meermaals een WK te winnen, alleen hebben zij nooit meer een EK finale weten te winnen tot vandaag. In 2000 en 2012 was Italië wel dichtbij, zij stond toen in de finale waar respectievelijk Frankrijk en Spanje te sterk bleken. De ploeg van Roberto Mancini begon als underdog aan het toernooi, maar werd in de loop van dit EK steeds vaker als favoriet genoemd voor de eindzege. De ploeg heeft het van underdog weten te schoppen tot winnaar van dit EK, een knappe prestatie.