Wervelend Oranje met speels gemak langs Turkije
Bron: showbizznetwork.nl

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Oranje heeft vanavond goede zaken gedaan in de strijd om kwalificatie voor het WK. De ploeg van Louis van Gaal won met 6-1 van de Turken en staat nu op doelsaldo eerste in de groep. Van Gaal begon met de verwachte opstelling. Blind keerde terug op de linksback positie en Steven Bergwijn verving de geblesseerde Cody Gakpo. Een andere wijziging ten opzichte van de wedstrijd tegen Montenegro was de terugkeer Virgil van Dijk, die tegen de Montenegrijnen rust kreeg.

Nederland begon fantastisch aan de wedstrijd en al na een minuut wist Davy Klaassen de score te openen na een fenomenaal  één-tweetje met Memphis. Waar het in de eerste twee wedstrijden deze interlandperiode bij vlagen mak oogde, speelde Nederland met de volle druk naar voren en maakte Turkije geen schijn van kans. In de zestiende minuut werd het goede spel van Nederland beloond en verdubbelde Memphis de score. Het Nederlands elftal zat helemaal op rozen toen Çağlar Söyüncü Davy Klaassen onderuit haalde in het strafschopgebied en de bal op elf meter ging. Memphis zorgde met een kalm wippertje voor de 3-0. Dat Çağlar Söyüncü niet zijn beste wedstrijd beleefde, bleek even later. Nadat hij al geel kreeg bij het veroorzaken van de penalty, ging Söyüncü in de 44ste minuut nog een keer op de bon en kon gaan douchen.

Na 53 minuten vergrootte Memphis de problemen voor Turkije en tekende hij voor zijn hattrick. Turkije toonde zich in de tweede helft al verloren en het grote doel van de Turken leek om de schade te beperken in een wedstrijd waar werkelijk niks lukte. Na de 4-0 vond Van Gaal het tijd om wat spelers rust te gunnen. Waar Frenkie de Jong al in de rust achterbleef, kreeg sterkhouder Georgino Wijnaldum na de 4-0 rust van de bondscoach. Voor Devyne Rensch is Nederland-Turkije een wedstrijd om nooit te vergeten. Hij maakte na 70 minuten zijn debuut voor Oranje. De tweede helft sudderde voort en grote kansen bleven uit. Een enkele keer kwam Turkije er goed uit, maar Justin Bijlow toonde zich een betrouwbare sluitpost. Tien minuten voor tijd mocht Oranje nog een vijfde treffer noteren. Guus Til schoot uit de draai zijn eerste interlanddoelpunt binnen. Donyell Malen zorgt voor een mooi slotstuk en maakt er 6-0 van. De Turken doen na geklungel van Oranje achterin nog iets terug en zetten de eindstand op 6-1. De grootste teleurstelling van de tegengoal is wel de blessure van Virgil van Dijk na een hard duel in het strafschopgebied. Tot grote opluchting heeft Virgil van Dijk na afloop van de wedstrijd aangegeven dat de schade meevalt.

Door de overwinning op Turkije klimt Nederland boven de Turken en staat Oranje op doelsaldo bovenaan. Op voorhand had Nederland net zoveel punten als Noorwegen, dat het vanavond tegen Gibraltar opnam. Nadat zowel de Noren als de Oranje-mannen met gemak gewonnen hebben van hun tegenstander, staat Nederland bovenaan met een veel beter doelsaldo dan Noorwegen. 8 oktober vervolgt Oranje zijn kwalificatiereeks in en tegen Letland.