Femke Halsema maakt docu-serie voor NTR

Femke Halsema maakt docu-serie voor NTR

Geschreven door Pieter Jongsma

Femke Halsema maakt voor de NTR een zesdelige documentaireserie over de positie van vrouwen in de islamitische wereld. De serie heeft als werktitel Vrouwen in de Islam en zal in het voorjaar van 2014 op de zondagavond op Nederland 2 te zien zijn.

In 6 afleveringen van 50 minuten onderzoekt Femke Halsema de positie van vrouwen in de islamitische wereld. Ze interviewt een zevental vrouwen: van de Pakistaanse Bollywood-actrice Veena Malik tot een salafistische bekeerlinge in Londen; van Bejan Matur (een Turkse dichteres en bekend tegenstander van Erdogan) en een Marokkaanse feministe tot een Syrische orthodoxe geestelijke; van een Nederlandse poldermoslima tot de Saoedische activiste Souad al Shammary.

Halsema praat met hen over hun jeugd, de tradities en omgeving waarin ze zijn opgegroeid, hun persoonlijke overtuigingen en de strijd die ze dagelijks voeren voor zelfstandigheid, vrijheid en gelijkwaardigheid. Ook maatschappelijke en politieke onderwerpen passeren de revue: de Arabische revoluties, de invloed van de sharia, de dominantie van de politieke islam en conservatieve geestelijken en de weerzin in het westen tegen de islam.

 

De gesprekken zijn niet neutraal of afstandelijk; Halsema maakt zichzelf tot inzet. Opgevoed in Nederland, ongelovig, seculier en individualistisch, is haar verbazing - en soms ergernis over geloofsdwang en onvrijheid - groot. Ze is ook nieuwsgierig. Wat beweegt de meeste vrouwen om vast te houden aan geloofsovertuigingen die hen zo dikwijls benadelen. Vinden zij troost in hun geloof? En inspiratie? Helpt de koran hen om hun weg in het leven te vinden?

 

In de dikwijls woedende discussies over de islam voeren vrouwen nooit de boventoon. Vaak zijn zij een pion in de ideologische stellingnamen van conservatieve moslims enerzijds en harde islamcritici anderzijds. In deze serie nemen vrouwen het roer over. Hebben vrije en zelfstandige vrouwen een plek en een toekomst in de islamitische wereld? En hoe geven de geïnterviewde vrouwen daar vorm aan?

 

Femke Halsema: “Zelden komen vrouwen zelf aan het woord en dat terwijl ze vaak in de Arabische wereld de stille kracht zijn achter belangrijke maatschappelijke en democratische ontwikkelingen. Het wordt tijd dat vrouwen zelf vertellen over hun leven en lot, over de vrijheden die ze kennen en vooral over de vrijheden die ze niet kennen.”

 

Vrouwen in de Islam (werktitel)

Presentatie, samenstelling, idee:  Femke Halsema • Regie: Jessica Gorter • Eindredactie: Hassnae Bouazza • Research: Nadia Bouras • Productie: Irene Reukers • Producent: Sarphatimedia (Gijs van de Westelaken en Erica Reijmerink)