Sportcolumn: Pover B-team Nederlands elftal wint in extremis
Bron: NOS.nl

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Oranje heeft de eclatante zege op België een vervolg gegeven door in de extra tijd met 2-1 te winnen van Wales. Door de overwinning op Wales staat Nederland eerste in hun Nations League poule. Zaterdag speelt Oranje tegen Polen en dinsdag wacht de laatste wedstrijd van deze cyclus. Dan speelt Oranje in de Kuip de return tegen Wales.

Wedstrijd

Van Gaal koos voor elf andere namen ten opzichte van de wedstrijd in België. Mark Flekken begon onder de lat en de verdediging bestond uit Teze, De Vrij en De Ligt. Op het middenveld koos Van Gaal voor Hateboer, Schouten, Koopmeiners en Malacia en de voorhoede bestond uit Lang, Weghorst en Gakpo. Voor Joran Teze en Jerdy Schouten betekende de basisplaats hun debuut voor het Nederlands elftal.

Wales plaatste zich afgelopen week voor het WK en om die reden kreeg een groot deel van de sterkhouders rust. Het kwam de wedstrijd niet ten goede, want kansen waren schaars in de eerste 45 minuten. Cody Gakpo was er nog het dichtst bij, maar zijn schot werd geblokt. Het geblokte schot betekende dat Oranje voor het eerst sinds de uitschakeling tijdens het EK tegen Tsjechië ging rusten zonder ook maar een poging tussen de palen.

Na de rust was het wel raak. Debutant Schouten bediende Koopmeiners die de bal klaarlegde en in de verre hoek schoot. Het doelpunt vlak na rust bleek geen voorbode te zijn voor het vervolg van de tweede helft. Oranje leek de wedstrijd uit te gaan spelen met de 1-0 voorsprong, maar in de extra tijd liet Hateboer zijn man lopen en Rhys Norrington-Davies kon de bal inkoppen. Het team van Van Gaal leek punten te gaan morsen tegen Wales, maar in extremis kopte Wout Weghorst na een voorzet van Malcia Nederland naar een overwinning.

Keuzes voor Van Gaal

De wedstrijd tegen Wales was voor Van Gaal een uitgelezen kans om wat nieuwe spelers aan het werk te zien in Oranje. Van de twee debutanten tegen Wales speelde Schouten een degelijke wedstrijd en bekroonde hij zijn debuut zelfs met een assist. Jordan Teze kende een minder goed debuut. De PSV-er kreeg al na drie minuten een gele kaart en was vaak in zijn acties ongelukkig.

Ook andere spelers die normaal niet verzekerd zijn van een plek in het Nederlands elftal vielen tegen in Wales. Mark Flekken maakt onder de lat nog geen onuitwisbare indruk en ook rechtsachter heeft Hans Hateboer nog niet kunnen imponeren. Hateboer liet in de eerste helft al een keer zijn man lopen en bij het tegendoelpunt vlak voor tijd zag de speler van Atalanta er niet goed uit.

Ook in de voorste linie valt er nog genoeg winst te behalen wanneer Memphis er niet bij is. Noa Lang en Cody Gakpo wisten geen indruk te maken aan de zijkanten. Het duo creërde weinig kansen en vele acties mislukte. Het is niet uitgesloten dat Louis van Gaal ook in de resterende wedstrijden gaat experimenteren. De oefenmeester denkt er zelfs aan om nieuwe spelers op te roepen voor de komende interlands.