Hovenier Jeffrey blijft zichzelf in Een Jaar Van Je Leven: ‘Ik kan niet acteren’
Bron: Talpa / William Rutten

Hovenier Jeffrey blijft zichzelf in Een Jaar Van Je Leven: ‘Ik kan niet acteren’

Geschreven door Daniël Schalk

De 30-jarige Jeffrey zit nooit stil. Hij runt een hoveniersbedrijf én heeft net zijn studie Sportmanagement afgerond. Een bezigbijtje dus, maar straks zit hij opgesloten in de loods van Een Jaar Van Je Leven en kan hij een jaar lang geen kant op. Showbizznetwork.nl sprak Jeffrey onlangs. “Als ik over vijf minuten zin heb om weg te gaan, dan kan ik schijt hebben en loop ik zo weg”, zegt hij.

Je zag de kandidatenoproep voorbijkomen, wat dacht je toen?

Gruwelijk. Ja, gruwelijk. Wie wil dit nou niet? Ik was bezig met afstuderen. Normaal ben je druk en zit je vol in de maatschappij. Ik liep tegen het einde van mijn scriptie aan en dan weet je dat je daarna terug in die drukke maatschappij komt, dus ik dacht: ‘joh, ik meld mij aan en ik zie het wel.’ Het competitieve gedeelde sprak mij gelijk aan. Andere realityshows vond ik voornamelijk bankhangen, maar dit werd omschreven als een grote gameshow met veel activiteiten.

Je kan straks geen kant op, word jij als bezig bijtje dan niet claustrofobisch?

Ik sta wel nuchter in het leven, dus dat lijkt mij niet. Ik hou wel van vrijheid. Als ik over vijf minuten zin heb om weg te gaan, dan kan ik schijt hebben en loop ik zo weg. Ik weet hoe ik ben, maar wat niet kan dat kan niet. Ik maak mij daar niet zo druk om. We maken er het beste van. Waar ik gewoon enorm naar uitkijk zijn de 39 andere deelnemers. Ik heb wel een groot netwerk en ik ben altijd bezig, maar echte vriendschappen heb ik niet.

Is jouw grootste doel dan om vrienden te maken of toch die één miljoen euro winnen?

Nee, het miljoen staat voorop. Ik ga er wel vanuit dat ik win, anders doe ik niet mee. Maar dat zijn wel dingen die je erbij krijgt. Je kan situaties schetsen tot je een ons weegt, maar dit zijn wel dingen waar je over na zit te denken. Je zit daar wel met ze veertigen en het moet ook een leuk jaar worden.

Ga je gelijk het achterste van je tong laten zien?

Van nature heb ik het wel altijd graag voor het zeggen. Ik ga wel proberen om het een keer anders te doen. Ik neem altijd het initiatief, in alles. Dan is het vaak van: ‘prima, het wordt alweer geregeld.’ Ik ben wel benieuwd wat er gebeurt als ik dat een keer niet doe. Ik ga dus proberen om het niet te doen, maar ik kan niet acteren.

Zijn er bepaalde mensen waar je echt niet mee om kan gaan?

Ik ben heel netjes van mezelf. Ik heb geen smetvrees of dat soort dingen, maar mijn huis is wel altijd netjes. Ik weet met 40 mensen dat er heus wel één iemand tussen zal zitten die niet zo netjes is, maar ik hoop gewoon niet dat er ruzies ontstaan en dat soort dingen. Dat gaat echt wel gebeuren. Dan wordt het misschien ook wel de kunst om het een beetje op te stoken, dat is dan weer het spel. Maar ik weet niet of je echt gelukkig wordt van negativiteit, dan wordt het een lang jaar. Discussies mogen altijd, zolang je maar niet je stem verheft en al helemaal geen fysiek geweld.

Als je ziet dat anderen ruziën, ben jij dan iemand die ingrijpt of laat je het gaan?

Ik kom altijd op voor de zwakkeren, dat gaat vanzelf. Het is afhankelijk van de situatie. Het blijft allemaal speculeren nu. Er zal van alles gaan gebeuren, dat kan niet anders. Het is ook niet niks. Het zijn situaties die nu niet te schetsen zijn. Ik kan wel zeggen hoe ik dan misschien reageer, maar hoe reageert een ander?

En daarbij word je omdringt door camera’s. Denk je dat dat invloed zal hebben op hoe je op bepaalde dingen reageert?

Nee. De mening van een ander doet mij nooit wat en heeft mij ook nooit wat gedaan. Ik denk dat je de camera’s na vijf minuten vergeten bent.

Als je over een jaar de loods verlaat met één miljoen euro. Wat ga je er dan mee doen?

Ik heb een vrijstaand pand en dat wil ik helemaal opknappen. Ik huur het nu nog, maar dan wil ik het kopen en het goed aanpakken. Of misschien gooi ik het plat om iets nieuws te bouwen. Als ik dat doe, dan is dat miljoen ook gelijk twee miljoen waard.

Een Jaar Van Je Leven is zondag om 21:30 uur te zien op SBS6 en daarna iedere werkdag om 18:20 uur. Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!