VPRO berust niet in boete voor rokende Teeuwen

VPRO berust niet in boete voor rokende Teeuwen

Geschreven door Pieter Jongsma

De VPRO overweegt in beroep te gaan tegen de boete die het kreeg omdat Zomergast Hans Teeuwen in de studio een sigaret opstak. De VPRO meldt vrijdag op de website dat eindredacteur Peter van Ingen voldoende reden ziet om het niet te laten zitten bij de boete van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De set van Zomergasten is een werkplek. Daarom mag er niet worden gerookt. Toch stak Teeuwen een sigaret op. Teeuwen zei later vooraf niets te hebben afgesproken met de VPRO over het roken van een sigaret. "Ik stak 'm gewoon maar op. Daar dacht ik helemaal niet bij na. Ik vind het eigenlijk heel erg stom, roken. Maar ja, ik ben verslaafd."

Inspecteurs van de NVWA bezochten in de week na de uitzending de studio, waar ze onder meer de asbak bekeken die op tafel verscheen. De NVWA liet de omroep twee weken geleden weten een boete van zeshonderd euro op te willen leggen. Dat is de boete voor een eerste overtreding van het verbod op roken op de werkplek.

Van Ingen zegt dat de NVWA echter niet op locatie, in de studio, heeft vastgesteld dat de cabaretier zat te roken. "Men baseert zich op televisiebeelden. Sterker nog: men baseert zich op klachten van kijkers die Hans Teeuwen op televisie zagen roken. Daarmee vervallen we in een surrealistische discussie."

Volgens de eindredacteur kan in feite alleen maar worden vastgesteld dat wat op televisie te zien was, eruitzag als Hans Teeuwen met een sigaret. "Ik vind het interessant om uit te zoeken of het beeld van een rokende man een boete van zeshonderd euro rechtvaardigt."