Malala, Ruby Wax en Epke Zonderland in College Tour

Malala, Ruby Wax en Epke Zonderland in College Tour

Geschreven door Pieter Jongsma

College Tour gaat weer van start! Na de aftrap met Frank de Boer en Armin van Buuren verwelkomt College Tour onder anderen Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala, comédienne Ruby Wax en Olympisch-goud-winnaar Epke Zonderland.

Topsport, wetenschap, comedy en activisme, het komt allemaal aan bod in het nieuwe seizoen. Dat vertelde presentator Twan Huys donderdag in De Wereld Draait Door. Studenten kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de opnamen op de site van de NTR.

 

Frans de Waal

De Nederlandse bioloog Frans de Waal is uitgeroepen door Time Magazine tot een van de meest invloedrijke wetenschappers ter wereld. Dit heeft hij te danken aan zijn baanbrekende onderzoek naar het gedrag van apen. Zijn boek Chimpansee Politiek vormt een inspiratiebron voor Amerikaanse politici als Jimmy Carter. Inmiddels doet Frans de Waal al jaren onderzoek in Atlanta waar hij tevens woont. De opname vindt plaats op de plek waar de carrière van De Waal in de jaren zeventig begon: Burgers’ Zoo.

Opname: donderdag 19 september, Burgers’ Zoo, Arnhem (aanmelden via de website)

Uitzending: vrijdag 20 september, 20.25 uur, Nederland 3

 

Karin Slaughter

Thrillerschrijfster Karin Slaughter komt speciaal voor College Tour naar Nederland! Haar weergaloze thrillerseries, die steevast op nummer 1 binnenkomen in de bestsellerlijsten, zijn in 28 landen vertaald. Ze is opgegroeid vlakbij Atlanta, één van de meest gewelddadige steden van Amerika. Daar raakte ze geïnspireerd door de kindermoorden en de vele andere misdaden. Inmiddels lezen meer dan 30 miljoen mensen haar bloederige en ongelooflijk spannende thrillers.

Opname: woensdag 25 september, Amsterdam (aanmelden via de website)

Uitzending: vrijdag 27 september, 20.25 uur, Nederland 3

 

Mystery guest

Hoogstwaarschijnlijk ontvangen we dit seizoen een politieke topspeler die betrokken is bij het conflict in Syrië.

Uitzending: vrijdag 4 oktober, 20.25 uur, Nederland 3

 

Epke Zonderland

Epke Zonderland is de held van turnend Nederland en ook iedereen daarbuiten draagt hem op handen. Zijn fameuze combinaties tijdens de Olympische Spelen wekten bewondering over de hele wereld (NOS-commentator Hans van Zetten: “De oefening van zijn leven”) en leverden hem een gouden plak op. Zonderland werd drie keer Sportman van het Jaar. Naast zijn succes als turner studeert Zonderland ook nog geneeskunde. Het interview in College Tour is Epke’s eerste televisiegesprek na het WK Turnen in Antwerpen.

Opname: woensdag 9 oktober, Groningen (aanmelden via de website)

Uitzending: vrijdag 11 oktober, 20.25 uur, Nederland 3

 

 

 

Ruby Wax

Het schurende, grensverleggende interview dat de Amerikaanse Ruby Wax maakte met Madonna werd wereldberoemd. En de scènes die ze schreef voor Absolutely Fabulous worden tot op de dag van vandaag herhaald. Behalve comédienne en scenarioschrijver is Ruby Wax ook bekend om haar openheid omtrent haar depressies. Zo hield ze een aangrijpende TED-talk over haar achtergrond, die ontvangen werd met een staande ovatie.

Opname: zaterdag 12 oktober, Amsterdam (aanmelden via de website)

Uitzending: vrijdag 18 oktober, 20.25 uur, Nederland 3

 

Malala Yousafzai

Het leven van de jonge Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai (1997) neemt een absurde wending als Al Qaeda haar op 14-jarige leeftijd probeert te vermoorden. Malala is dan al het boegbeeld van de strijd voor meisjesonderwijs in haar thuisland Pakistan. Wonder boven wonder overleeft ze de aanslag. Ze herstelt in Groot-Brittannië en zet vanuit daar haar strijd voort. Op haar zestiende verjaardag stond ze voor de Verenigde Naties om haar verhaal te doen. Onlangs werd bekend dat Malala de Kindervredesprijs krijgt, die ze op vrijdag 6 september in Den Haag in ontvangst neemt. Later dit jaar verschijnt haar biografie. In College Tour geeft Malala een van haar eerste grote interviews.

Opname: zaterdag 26 oktober, Birmingham (UK) (aanmelden via de website)

Uitzending: vrijdag 1 november, 20.25 uur, Nederland 3

 

 

Nieuw boek: Dertien meesters en één crimineel

Samen met de nieuwe tv-serie van College Tour verschijnt ook het boek Dertien Meesters en een Crimineel. In het boek komen de hoogtepunten van de afgelopen seizoenen aan de orde, met onder anderen Whoopi Goldberg, Desmond Tutu en Richard Gere. Ook het veelbesproken interview met Willem Holleeder komt uitgebreid aan bod. Tevens is er een e-book beschikbaar inclusief fragmenten.

Twan Huys, Dertien meesters en één crimineel, Uitgeverij Spectrum.

 

Over College Tour

In het NTR-programma College Tour interviewen studenten een gast onder leiding van presentator Twan Huys. In het programma staan de vragen van studenten centraal. Ruim vijftig grote namen uit binnen- en buitenland waren al te gast sinds de eerste uitzending in 2007. Onder hen bijvoorbeeld A.F.Th. van der Heijden, Richard Gere, Sting, Mark Rutte, Desmond Tutu, Janine Jansen, Sir Richard Branson, Matthijs van Nieuwkerk, Harry Mulisch, Whoopi Goldberg, Johan Cruijff, Guus Hiddink, Steve Ballmer en de Dalai Lama.

Uitzending: iedere vrijdag vanaf 6 september, 20.25 uur, Nederland 3