Tuvalu Media koopt aandeelhouder Sony uit

Tuvalu Media koopt aandeelhouder Sony uit

Geschreven door Pieter Jongsma

Tuvalu Media BV koopt haar grootaandeelhouder Sony Pictures uit met behulp van investeringsfonds Karmijn Kapitaal. Het management verkrijgt daarmee (weer) de meerderheid van de onderneming in handen.

Oprichter Taco Zimmerman: “Tuvalu gaat een nieuwe fase in. We zien geweldig veel kansen in de mediawereld en hebben in Karmijn een nieuwe partner gevonden met wie we onze ambities en ideeën verder kunnen realiseren. Karmijn past bij ons en ons motto ‘Dream Dare Do’.”

Sinds 2008 had Sony Pictures Television een belang in Tuvalu Media. Van die aandeelhouder wordt nu in goed overleg afscheid genomen.

In de nieuwe constellatie heeft medeoprichter Roel Kooi er voor gekozen Tuvalu Media te verlaten en zich op nieuwe dingen te richten. Het bedrijf is mede onder zijn leiding gegroeid van een start up tot een van de toonaangevende producenten van Nederland. Kooi: “Ik kijk terug op een fantastische periode. Ik heb een aantal van mijn dromen kunnen realiseren en ben er trots op samen met mijn compagnons en medewerkers een stevige plek te hebben veroverd in de internationale televisiemarkt”.

Kooi blijft voorlopig namens Tuvalu een aantal werkzaamheden en externe bestuursfuncties vervullen, waaronder het voorzitterschap van OTP (Vereniging van Onafhankelijke Televisieproducenten).

Karmijn Kapitaal neemt een minderheidsbelang in Tuvalu. Het fonds verstrekt risicodragend vermogen (private equity) aan Nederlandse, niet-beursgenoteerde MKB-ondernemingen en richt zich daarbij op groei- en overnamefinancieringen. Karmijn investeerde eerder in Enrico en YouMedical en maakte afgelopen zomer een doorstart met de gezonde onderdelen van Marlies Dekkers. Karmijn investeert specifiek in bedrijven met een hoge mate van diversiteit en waar een team van mannen en vrouwen samen leidinggeeft.

Desiree van Boxtel van Karmijn: “Tuvalu is een toonaangevende producent, met een prachtige portefeuille aan formats en producties. Wij zien goede kansen in de ontwikkeling van nieuwe multimediaconcepten en in verdere internationale distributie. We kijken uit naar een succesvolle  samenwerking”.