Bureau Rooijkakkers &  Verster en zaken die in het recht krom lijken

Bureau Rooijkakkers & Verster en zaken die in het recht krom lijken

Geschreven door Pieter Jongsma

Vanaf aanstaande donderdag 6 februari zendt de AVRO het nieuwe programma Bureau Rooijakkers & Verster uit op Nederland 3. In deze zesdelige serie neemt het duo Art Rooijakkers en Lauren Verster ‘kwesties die krom lijken in het recht’ onder de loep.

Daarbij wordt keer op keer de vraag gesteld “Hoe kan het dat…?” Hoe kan het dat er in Nederland duizenden veroordeelden vrij rondlopen of zelfs verdwijnen, terwijl ze in de cel zouden moeten zitten? Hoe kan het dat je een witwasser zo moeilijk aan kunt pakken? Hoe groot is de kans dat je onschuldig achter de tralies verdwijnt? En hoe kan het dat er in Nederland naar verhouding meer slachtoffers vallen door politievuur dan bij onze buurlanden?

In een zilvergrijze Amerikaan uit de jaren ‘70 rijden Rooijakkers & Verster door Nederland op zoek naar antwoorden. Daarbij benaderen ze zeer uiteenlopende informanten waaronder slachtoffers en daders, experts en belanghebbenden en medewerkers van de politie en het Openbaar Ministerie. In de aflevering over straf spreken Lauren en Art onder meer met een rechter, met iemand die 20 jaar in de gevangenis heeft gezeten, met een persoon die een taakstraf uitvoert en met een man die een taakstraf belachelijk weinig vindt voor de persoon die zijn vrouw heeft dood gereden. Ook de TBS-aanpak wordt met een directeur van een TBS-kliniek en een psychiater kritisch besproken.

Het duo voert niet alleen gesprekken, ze nemen zelf ook de proef op de som. Zo gaat Rooijakkers in de aflevering over schietende agenten als politieman in opleiding een huis binnen van waaruit een alarmerend telefoontje bij de meldkamer is binnengekomen. En Verster laat in de aflevering over voortvluchtige criminelen zien hoe je bij een plastisch chirurg een gedaanteverwisseling kunt ondergaan.

Bureau Rooijakkers & Verster met Art Rooijakkers en Lauren Verster - vanaf donderdag 6 februari wekelijks om 21.35 uur bij de AVRO op Nederland 3.