Website Opgelicht?! plat door hackers

Website Opgelicht?! plat door hackers

Geschreven door Pieter Jongsma

Dinsdagavond presenteerde TROS Opgelicht?! in haar uitzending het WebshopAlert, een alert om te waarschuwen voor malafide webwinkels. Op het moment dat presentatrice Antoinette Hertsenberg aankondigde dat de alerts te vinden zijn op de website opgelicht.nl was deze site tijdelijk onbereikbaar.

In de uitzending van Opgelicht?! van gisteravond was te zien hoe criminelen op slinkse wijze te werk gaan en consumenten jaarlijks voor zo’n twaalf miljoen euro duperen.

Zo verschijnen wekelijks nieuwe webwinkels die enkel en alleen het doel hebben om mensen op te lichten. Voorbeelden van dit soort webwinkels zijn betrouwbaar lijkende sites als bcc-winkel.com, ziggo-shop.com of vespa-plaza.com, zonder dat de merken waarnaar verwezen wordt daar zelf vanaf weten. Dat het hier gaat om georganiseerde criminaliteit werd al tijdens de uitzending van Opgelicht?! duidelijk. De precieze reden voor de onbereikbaarheid van opgelicht.nl wordt onderzocht. Hoogstwaarschijnlijk was dit het werk van hackers als reactie op het nieuwe alert.

Het WebshopAlert is in het leven geroepen in samenwerking met Stichting Webshop Keurmerk, Thuiswinkel Waarborg en de website Opgelet op Internet om consumenten direct te kunnen waarschuwen zodra een malafide webwinkel online komt.