Jeroen van Koningsbrugge wil Draadstaal-typetjes terug

Jeroen van Koningsbrugge wil Draadstaal-typetjes terug

Geschreven door Daniël Schalk

Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven blijken nog steeds een conflict te hebben met producent CCCP over de rechten van hun typetjes uit het satirische programma Draadstaal.

Van Koningsbrugge en Van de Ven mogen de typetjes uit Draadstaal nog steeds niet gebruiken, “Ik denk er stiekem over er op termijn toch een zaak van te maken, al zal het ongetwijfeld een slepende kwestie worden. De typetjes die Dennis en ik creëerden zijn ons intellectuele eigendom, geen bezit van het bedrijf.”, zegt Jeroen van Koningsbrugge.

In het AD vertelt de cabaretier behoorlijk te balen dat het hem en Van de Ven juridisch verboden is om in de nieuwe RTL-show ZaterdagavondJURK! een aantal door hun ontwikkelde typetjes te mogen spelen. “In onze nieuwe late night show ontbreken creaties die Dennis en ik er dolgraag hadden ingestopt. Maar helaas, dat kan niet.”, zegt Van Koningsbrugge.

Producent CCCP verbiedt Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven en hun huidige producent Talpa om personages als Fred en Ria Onderbuik, de obese mannen Jan en Ferdi en homokoppel Lennert en Koos te gebruiken in de nieuwe show. Over deze typetjes ontstond een paar jaar geleden juridisch gedoe toen de mannen van Draadstaal, dat werd geproduceerd door CCCP, overstapten naar Neonletters, dat werd geproduceerd door Talpa, en de Draadstaal-karakters niet mochten meenemen.

“Verbazingwekkend”, noemt Jeroen het. “Het personage Sayid bijvoorbeeld, een gastarbeider die worstelt met de Nederlandse taal en samenleving, bedacht ik op de middelbare school. Maar hij kwam pas bij Draadstaal op de buis. Sayid is dus van mij, niet van CCCP.”, zegt Van Koningsbrugge.