Violiste Lisa Batiashvili solist tijdens Prinsengrachtconcert 2014

Violiste Lisa Batiashvili solist tijdens Prinsengrachtconcert 2014

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Het Prinsengrachtconcert 2014, waarvan de AVRO op zaterdag 23 augustus de 33ste editie uitzendt op televisie, verwelkomt violiste Lisa Batiashvili als solist. Zij speelt enkele stukken met haar echtgenoot, hoboïst François Leleux, waardoor er dit jaar in feite twee solisten op het ponton in de Prinsengracht staan.

Aan de Amsterdamse (Prinsen)gracht
Violiste Lisa Batiashvili wordt niet alleen muzikaal ondersteund door François Leleux, maar ook door een internationaal ensemble waarmee het paar een tour door Europa maakt. Duizenden toeschouwers op de kade en op het water van de Prinsengracht kunnen genieten van een prachtig klassiek repertoire. De AVRO zendt het concert op 23 augustus uit op Nederland 2, met Frits Sissing als presentator. 

Lisa Batiashvili
Batiashvili (Georgië, 1979) speelt al vanaf haar tweede viool, aangemoedigd door haar muzikale ouders. Ze is opgeleid aan de Muziekhogeschool van Hamburg en gespecialiseerd in kamermuziek. De gelauwerde violiste wordt geroemd om haar elegante en gelaagde spel. Op zestienjarige leeftijd eindigde ze als tweede bij het Internationale Vioolconcours Jean Sibelius in Helsinki (Finland), als een van de jongste prijswinnaars ooit. Batiashvili soleerde bij gerenommeerde internationale orkesten zoals het New York Philharmonic, het Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouw Orkest.
François Leleux (Frankrijk, 1971) is hoboïst en genoot al op zevenjarige leeftijd onderwijs aan het Conservatorium van Roubaix. Hij studeerde vanaf zijn veertiende hobo aan het Conservatorium van Parijs. Batiashvili en Leleux wonen met hun twee kinderen in Frankrijk.