Dertig jaar Prinsengrachtconcert bij de AVRO

Dertig jaar Prinsengrachtconcert bij de AVRO

Geschreven door Pieter Jongsma

Het is dit jaar precies dertig jaar geleden dat de AVRO voor het eerst het Prinsengrachtconcert op televisie bracht.

In 1984 speelde violist Ivry Gitlis in deze eerste tv-registratie op drie pontons in de Prinsengracht in Amsterdam, aanstaande zaterdag 23 augustus zal violiste Lisa Batiashvili hetzelfde doen. De AVRO zendt het Prinsengrachtconcert om 21.20 uur live uit op NPO 2, NPO Radio 4 verzorgt zaterdag een avondvullend programma.

Frits Sissing, die het zeer populaire concert presenteert: "Het is een tv-jubileum waar we trots op zijn. Het Prinsengrachtconcert is uitgegroeid tot een instituut en een evenement waar iedereen aan het eind van de zomer naar uitkijkt. Elk jaar is het weer een bijzondere avond op een feeërieke gracht, met internationale topmusici, waar duizenden mensen ter plekke en honderdduizenden mensen thuis van genieten."

En genieten wordt het. Dit jaar soleert zowel de Georgische violiste Lisa Batiashvili als haar echtgenoot, de Franse hoboïst François Leleux, op de Prinsengracht. Samen met bevriende musici spelen zij werken van J.S. Bach, Piazzolla en van de Georgische componist Tsintsadze. Traditiegetrouw wordt het Prinsengrachtconcert afgesloten met 'Aan de Amsterdamse grachten'.

Kinderprinsengrachtconcert
Sinds 1996 is het ook traditie dat 's middags het Kinderprinsengrachtconcert wordt opgevoerd. Tijdens dit concert spelen jonge, klassieke musici samen met populaire Nederlandse artiesten. Het Kinderprinsengrachtconcert wordt dit jaar gepresenteerd door Tim Douwsma. Voor hem een bijzonder gebeuren, want twee jaar geleden trad Tim nog als zanger op tijdens het Kinderprinsengrachtconcert.

Tim verwelkomt dit jaar vier 11-jarige musici, zoals celliste Emma van Schadewijk die Sharon Doorson muzikaal ondersteunt bij haar hit 'High on Your Love'. Johan Wiersma begeleidt op zijn accordeon zanger Jayh bij 'Mooie Dag' en Maria Eugenia Pedano speelt hobo tijdens het nummer 'Take Your Time Girl' van Niels Geusebroek. Het vierde jonge talent, Jimi Hendriks, drumt een nummer dat dirigent Edwin Schimscheimer speciaal voor hem arrangeerde. Dansers Noa en Devanté laten tijdens het concert zien dat ze niet voor niets de nummers één en twee zijn geworden van Junior Dance 2014. De AVRO zendt het Kinderprinsengrachtconcert op zaterdag 23 augustus om 18.05 uur uit op NPO 3.

Als opwarmer voor het Prinsengrachtconcert is vanaf 20.00 uur ook het voorprogramma te zien op prinsengrachtconcert.avro.nl en op Cultura. Enkele zangers van het koor van de Nationale Opera, verzorgen dit voorprogramma onder leiding van dirigent Thomas Eitler. Ze zingen operaliederen van onder anderen de componisten Verdi, Bizet en Donizetti.